Erzincan'dan toplanan afitler (Hemiptera: Aphidae) üzerindeki erythraeid akarlar (Acari:Erythraeidae)
Mites (Acari: Erythraeidae) on aphids (Hemiptera: Aphididae) collected from Erzincan
  1. Tez No: 644983
  2. Yazar: EYÜP EFE PAMUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ SEVSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Afit, Erythraeidae, Parazit, Türkiye, Zaracarus, Aphid, Erythraeidae, Parasitic, Turkey, Zaracarus
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, Mayıs 2018- Temmuz 2020 yılları arasında Erzincan ili ve çevresinde farklı habitatlardaki bitkiler üzerinde bulunan konakçı afitler (yaprak biti) üzerinde parazit olarak beslenen Erythraeoid akar larvalarını içermektedir. Bu kapsamda 8 farklı lokaliteden, farklı bitki örnekleri üzerinden, afit toplanmıştır. Toplanan afitler üzerinde ki beslenmiş larvalar yaşam şişesine alınarak deutonimf olması sağlanmış diğerleri ise alkole alınmıştır. Toplamda 272 parazit akar toplanmış ve 120 preparasyon yapılmıştır. Preparasyonlar incelenmiş ve Erythraeidae familyasına ait iki tür teşhiş edilmiştir; Erythraeus (Zaracarus) budapestensis Fain ve Ripka, 1998 ve Erythraeus (Erythraeus) garmsaricus Saboori, Goldarazena ve Khajeali, 2004. Ayrıca bu çalışmada, sadece larva safhasından bilinen Zaracarus Southcott (1995)' un deutonimfi elde edilmiştir. Her iki türde ülkemizden ilk defa kaydedilmiştir. Erythraeus (Zaracarus) iranicus syn. nov. Saboori ve Akrami, 2001, Erythraeus (Zaracarus) budapestensis Fain ve Ripka, 1998'un sinonimi olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
This study includes Erythraeoid larvae mites feeding as parasites on host aphids found on plants in different habitats in Erzincan and its surroundings between May 2018 and July 2020. In this context, aphids were collected from different plant samples from 8 different localities. The fed larvae on the collected aphids were taken into the bottle of life and the deutonymph was made and the others were taken into alcohol. In total 272 parasite mites were collected and 120 preparations were made. The preparations were examined and two species belonging to the family Erythraeidae were identified and described; Erythraeus (Zaracarus) budapestensis Fain and Ripka, 1998 and Erythraeus (Erythraeus) garmsaricus Saboori, Goldarazena and Khajealı, 2004. Also in this study, deutonymph of Zaracarus Southcott (1995), which was known only from the larval stage, was obtained for the first time. Both species are new records for the Turkish fauna. Erythraeus (Zaracarus) iranicus syn. nov. Saboori ve Akrami, 2001, is considered as a synonym of Erythraeus (Zaracarus) budapestensis Fain ve Ripka, 1998.