Roma Dönemi'nde Batı Anadolu'da (Asia eyaletinde) meydana gelen depremler
Earthquakes in Western Anatolia (the province of Asia) during the Roman Empire
- Tez No: 645051
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ERTAN YILDIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
 - Anahtar Kelimeler: Tarihsel Depremler, terrae motus, ὁ σεισμός, Asia Eyaleti, Ege Bölgesi, Poseidon, Historical Earthquake, terrae motus, ὁ σεισμός, Province of Asia, Agean Region, Poseidon
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 170
Özet
Depremsellik bakımından oldukça aktif olan Anadolu ve özellikle bu çalışmanın konusu olan Asia Eyaleti, kendi tarihi boyunca birçok deprem geçirmiştir. Depremler ise, insan ve insanlığa ait din, ekonomi, kent ve kent yaşamı gibi çok yönlü sosyal ve kültürel bir etkiye sahiptir. Bu sebeple, bu coğrafyanın Antik Çağ'da da sıkça yaşadığı tarihsel depremlerin epigrafik, nümizmatik ve edebi kaynaklar üzerinden araştırılarak belgelenmesi ve ortaya depremlerin oluş sıklığı üzerine bir zaman aralığı çıkartılması bu çalışmanın temel noktasını oluşturmuştur. Elde edilen bulgularla günümüzde meydana gelen depremlerin oluş sıklığı karşılaştırılmış ve ortaya çıkan tarihsel aralık üzerinden bu bölgede bir sonraki depremin ne zaman olacağına dair tahmini bir zaman aralığı elde edilebilmiştir. Ayrıca, Antik Çağ insanlarının bu doğa olayı hakkında ne düşündüklerine, hayatlarında nasıl bir yer tuttuğuna, depremden sonra ne gibi faaliyetlere giriştiklerine yer verilmiş ve bu kapsamda değerlendirilmiştir. Bu çalışmada Asia Eyaleti olarak bahsedilen bölge, Antik Çağ'da eyaletin kapsadığı yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır. En erken yazılı belgesine ulaşabildiğimiz depremin meydana geldiği İ.Ö. 304/3 yılı Ionia depremi ile İ.S. 551 Karia depremi arasındaki depremler ile günümüzde söz konusu bölgelere denk gelen bölgedeki yakın tarihi kapsayan 1702-2020 yılları arasındaki tarihlerde meydana gelen depremler bu çalışmada incelenmiş ve bu doğrultuda bir sonuca varılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolia, which is very active in terms of seismicity, and especially the province of Asia, which is the subject of this study, has experienced many earthquakes throughout its history. Earthquakes have a multifaceted social and cultural effect such as religion, economy, city and urban life which are belongs the humanity.For this reason, this research is aimed to document the historical earthquakes that the geography in question frequently experienced in Antiquity, through epigraphic, numismatic and literary works and to determine the time interval on the frequency of earthquakes occuring. The obtained data was compared with frequency of occurrence of earthquakes after the 18th century. An estimated time interval for when the next earthquake will occur in this region has been obtained over the resulting historical interval. In addition, what the ancient people thought about this natural phenomenon, how it has affected their lives and daily routine, what kind of actions they have taken after the earthquake were included and evaluated in this context. In this research, the region, referred to as the Province of Asia, is divided into seven geographical regions that constitute the province in Antiquity. The earthquakes between the Ionia earthquakes of 304/3 B.C. in which we can reach the earliest written document and the Karia earthquake of 551 A.D. and the earthquakes that occured in the area corresponding to the aforementioned areas between the years of 1702-2020 were included and concluded in this direction.