Tüketim kültüründe reklam söylemleriyle inşa edilen özgürlük simülasyonu: Televizyon reklamları üzerine bir çözümleme
Freedom simulation constructed with advertising discoursesin consumer culture: An analysis on television advertisements
- Tez No: 645153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİH TAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Reklamcılık, Sosyoloji, Philosophy, Advertising, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Tüketim Toplumu, Reklam, Freedom, consumerist society, advertisement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Özgürlük, insanlığın anlam arayışının en önemli duraklarından biridir. Özgürlük kavramı toplumların zihinsel dünyasını yüzyıllardan beri meşgul etmiş, felsefenin, politikanın, toplum bilimlerinin, edebiyatın hukukun ve daha pek çok sosyal bilim alanının ilgi merkezlerinde yer almıştır. Tarihte neredeyse her düşünür kendi felsefesini tanımlarken mutlak olarak özgürlüğe ilişkin muhakemeler yapmış, dahası çoğu anlamsal inşasını bu kavramın üstüne kurmuştur. İnsanın beşeri tarihi boyunca dönüşen yaşam biçimleri, kavramların anlamsal içeriklerinde de değişime neden olmuştur. Ancak özgürlük gibi soyut kavramlarda bu dönüşüm daha fazla ideolojik yönlendirmeye maruz kalmıştır. Özgürlük her dönemde farklı biçimlerde bir“vaat”konusu olmuştur. Tüketim toplumunda ise özgürlük, medya aracılığıyla nesneleşmiş ve metalaşmıştır. Bu metalaşma sürecinde en güçlü katalizör olarak reklamın konumlandığı, genel kabul görmektedir. Reklamlarda özgürlük sürekli yeniden anlamlandırılmakta ve bu anlamın hızla yayılması sağlanmaktadır. Pek çok kavram gibi özgürlük kavramının nesneleştirme sürecinde de reklamlar güçlü bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, devingen reklamlarda özgürlük kavramına ilişkin anlamlandırma sürecine odaklanılmıştır. Özgürlük kavramı üzerine yürütülen felsefik tartışmalar ve reklamlar aracılığıyla yeniden anlamlandırılan özgürlük kavramı, tezimizin konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Freedom is one of the most important point of humanity's search for meaning. The concept of freedom has occupied the intellectual world of societies for centuries, and has been at the center of interest of philosophy, politics, social sciences, literature and many other social sciencesNearly every thinker in history has made absolute judgments on freedom when defining his own philosophy, and moreover, he has built up most of his semantic constructions on that concept. Life styles that have transformed through human history have also changed the semantic content of concepts. But in abstract concepts such as freedom, this transformation has been exposed to more ideological orientation. Freedom has always been a ''promise'' in different ways in diffirent periods of time. In the consumerist society, freedom is objectified and commodified through the media. It is generally accepted that the advertisement is the most powerful catalyst in this process of commodification. In advertisments, freedom is constantly being redefined and this meaning is rapidly spreading. Advertisements are used as a powerful tool in the process of objectification of the concept of freedom like many other concepts. In this study, it has been focused on the signification of freedom concept in dynamic advertisements. Philosophical debates on the concept of freedom and its reinterpretation through advertisements are the subjects of our thesis.