Türkiye'de genç işsizlik sorunu ve belirleyicileri üzerine Logit Model Analizi
The analysis on the Logit Model of unemployment problem of young people and its decisive in Turkey
- Tez No: 645222
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE TUNÇSİPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Genç İşsizlik, İşsizlik, Logit Analiz, Youth Unemployment, Unemployment, Logit Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Gençler, ülkelerin gelişmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Ülke nüfusu içerisinde yatırım yapılabilirliği en üst seviyede olan gençlere, yatırımlarını bugünden yapmayan ülkelerin ileride sosyal, ekonomik ve demografik sorunlarla karşı karşıya kalması şüphesiz olacaktır. Genç işsizliğin sorunu, Türkiye için de oldukça karmaşık ve kompleks bir yapıya sahiptir. Son derece kapsamlı olan bu sorunun çözümü için öncelikle genç işsizlik olgusunun temel nedenlerinin saptanması ve sorunun çözümüne yönelik uygun politika önermelerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Demografik fırsat penceresi şuan için hala açık olan Türkiye'nin sorunun çözümü için uygun reformları bir an evvel hayata geçirmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan Hanehalkı İşgücü Anketi (2019) verilerinden yola çıkılarak, gençlerin işgücü piyasasına katılımını etkileyen mikro faktörler (eğitim, cinsiyet, yaş, medeni durum, hane içerisindeki konum, hane büyüklüğü yerleşim türü) İkili (binary) Logit analiz ile incelenmiştir. Analizden elde edilen sonuçlara uygun olarak genç işsizliği sorunun çözümüne yönelik uygun politika önermeleri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Young people play an important role in the development of countries. It will be no doubt that the young people who have the highest level of investment in the country's population face the social, economic and demographic problems of the countries that have not made their investments today. The problem of youth unemployment, also for Turkey rather complicated and has a complex structure. In order to solve this extremely comprehensive problem, it is necessary to identify the main causes of the youth unemployment phenomenon and develop appropriate policy proposals for the solution of the problem. Demographic window of opportunity is still appropriate reforms to solve the issue for Turkey, which is open when it is necessary to implement as soon as possible. In this study, Turkey Statistical Institute (TSI), the Household Labor Force Survey conducted by the (2019) starting from data, micro factors affecting the participation of youth in the labor market (education, gender, age, marital status, position within the household, household size, type of placement) Binary (binary ) Analyzed by logit analysis. In line with the results obtained from the analysis, appropriate policy proposals for the solution of youth unemployment problem have been introduced.