Fen bilgisi öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme deneyimlerinin farklı değişkenler açısından araştırılması
The examination of pre-science teachers' out of school learning experiences in terms of different variables
  1. Tez No: 645245
  2. Yazar: DİLARA EDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul dışı öğrenme, Fen Eğitimi, Fen Bilgisi Öğretmen Adayları, Out of school learning, Science Education, Preservice Science Teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Gelişmiş ülkelerin bilim ve teknoloji alanında rekabet gücünü etkileyen en önemli faktörlerden birisi o ülkede verilen bilim ve teknoloji eğitimi ile yakından ilişkilidir. Günümüzde uygulamaya konulan reformlar yoluyla öğrenme ve öğretme ortamları yeni bir içerik ve tasarımla ele alınmaya başlanmıştır. Bu değişimler öğrencilerin sadece sınıf içi öğrenme ortamlarında değil, aynı zamanda okul dışı öğrenme ortamlarında da öğrenmelerine imkân sağlayıcı fırsatları içermektedir. Bu sürecin başarılı bir şekilde işletilebilmesi, öğretmen yetiştirme programlarının bu doğrultuda ele alınmasını ve gerekli politikalar yoluyla içeriklerin kaliteli bir şekilde iyileştirilmesini gerektirir. Bu süreç içerisinde öğretmen eğitiminde okul dışı öğrenme deneyimlerinin ortaya çıkarılması, okul dışı öğrenme deneyimlerini geliştirici içerik ve uygulamaların zenginleştirilmesi günümüzde üzerinde çalışılan konuların başında gelmektedir. Buradan hareketle, bu tez çalışmasında, fen bilgisi öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme deneyimleri çeşitli değişkenler açısından incelenerek, okul dışı öğrenme deneyimlerinin neler olduğu ve bu deneyimlerin hangi değişkenlerden etkilendiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar neticesinde, öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme deneyimlerinin cinsiyet değişkenine, mezun oldukları okul türüne ve ailelerinin yaşadığı yere göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors affecting the competitiveness of developed countries is closely related to the field of science and technology education in that country. Through the reforms implemented today, learning and teaching environments have been started to handle with a new content and design. These changes include opportunities for students to learn not only in classroom learning, but also out of school learning environments. Carrying out of this process successfully requires that teacher education programs should be handled accordingly and content should be improved in a qualified way through necessary policies. In this process, the emergence of out of school learning experiences in teacher education, enriching the content and practices that improve the learning experiences out of school are among the subjects that are currently studied on. From this point of view, in this thesis study, out of school learning experiences of preservice science teachers have been examined in terms of various variables and out of school learning experiences have been tried to find out and which variables that affect these experiences. As a results of this study, it was seen that there was a significant difference between the pre-school learning experiences of the pre-service teachers in terms of the gender variable, the type of high school they graduated and where their families live.