Üniversite öğrencisi genç kadınlarda finansal dışlanmanın tanımlanması
Defining financial exclusion among female students
  1. Tez No: 645287
  2. Yazar: GÜLİZAR DUYGU GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Sosyoloji, İşletme, Finance, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Dışlanma, Genç Kadınlar, Finansal Ürün ve Hizmetler, Finansal Sistem, Financial Exclusion, Young Women, Financial Products and Services, Financial System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bireylerin demografik, teknolojik, sosyal vs. faktörler nedeniyle, toplumsal ihtiyaçlarını karşılayacak, bütçelerine uygun finansal ürün ve hizmetlere erişememesi, kullanamaması veya kullanmak istememesi durumunda finansal dışlanma meydana gelir. Bu tez çalışmasında finansal dışlanma; banka dışlanması, kredi dışlanması, tasarruf dışlanması ve sigorta dışlanması olmak üzere dört başlık altında incelenmiştir. Genç kadınların hangi finansal ürünlere ihtiyaç duyduğu, bu ürünlere erişim sağlama durumu, erişimin ve kullanımın önündeki engellerin belirlenmesi araştırma kapsamındadır. Anadolu Üniversitesi öğrencileri örneklem alınarak kadın öğrencilerin dışlanma düzeyi ölçülmüş ve dışlanmanın cinsiyet ile ilişkisi incelenmiştir. Yapılan literatür taraması sonucunda geçerlilik ve güvenilirliği tespit edilmiş̧ bir anket formu, Türkiye koşullarına uyarlanarak kullanılmıştır. Elde edilen veri setleri için SPSS yazılımı yardımıyla betimleyici istatistikler ve frekans dağılımları ortaya konmuştur. Betimsel analiz yöntemlerinden çapraz tablo ve ki-kare analizi tercih edilmiştir. Tasarruflar haricinde kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre finansal ürün ve hizmetleri kullanımının daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Kadın öğrencilerin gelir seviyesinin erkeklere oranla daha düşük olması finansal dışlanma düzeylerini artıran önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmıştır. Bu çalışmanın finansal dışlanma konusunda daha sonra yapılacak araştırmalar için bir temel oluşturacağı, genç kadınların finansal sisteme dâhil olmasının önündeki engellerin belirlenmesinin ardından bu soruna karşı çözümler önererek ülkemiz akademik dünyasına önemli bir değer sunması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Financial exclusion occurs when individuals cannot access, use or do not want to use financial products and services that meet their social needs due to demographic, technological and social factors etc. In this thesis, financial exclusion was examined under four headings as bank exclusion, credit exclusion, savings exclusion and insurance exclusion. Determining the financial products needed by young women, providing access to these products, and finding barriers to access and usage are within the scope of the research. The exclusion level of female students was measured and the relationship between exclusion and gender was examined by taking a sample of Anadolu University students. As a result of the literature review, a questionnaire form which is accepted in terms of validity and reliability was used by adapted to the conditions of Turkey. For the data sets, descriptive statistics and frequency were presented with the help of SPSS software. Among the descriptive analysis methods, cross-table and chi-square analysis were preferred. Apart from savings, it was concluded that female students' usage of financial products and services is lower than male students. The fact that the income level of female students is lower than that of men has emerged as an important factor that increases the level of financial exclusion. It is foreseen that this study will serve as a basis for future research on financial exclusion, and after presenting the obstacles to the inclusion of young women in the financial system; it will propose solutions to this problem and offer significant value to the academic world of our country.