Normal, aterosklerotik, normal vazospastik ve aterosklerotik vazospastik tavşan karotis arteri üzerinde papaverinin lokal etkisinin karşılaştırılması
Papaveri̇n local effect compari̇son on normal, aterosclerotic, normalvasospastic and ateroscleroticvasospastic rabbit carotis artery
  1. Tez No: 645533
  2. Yazar: AZMİ TUFAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CELAL İPLİKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: ateroskleroz, papaverin, susbaraknoid kanama, vazospazm
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Papaverin doğrudan etkili bir damar genişletici ilaçtır ve subaraknoid kanama sonrası gelişen vazospazm tedavisinde sık olarak kullanılır. Ancak aterosklerotik damarlar üstündeki etkinliği çok iyi bilinmemektedir. Gereç ve Yöntemler: Yirmi dört Yeni Zelanda tipi erkek tavşan 4 gruba ayrıldı: Normal, aterosklerotik, normal vazospastik ve aterosklerotik vazospastik damarlar. Aterosklerotik gruplar (2 ve 4) 4 hafta boyunca yüksek kolesterol diyetiyle, diğer gruplar normal diyetle beslendi. Kolesterol düzeyleri diyet öncesi ve sonrasında ölçüldü. Grup 3 ve 4'te ana karotis arterlere vazospazm modeli uygulandı. Bütün deneklerin sol anakarotis arterine lokal olarak papaverin (çalışma alt grupları a) ve sağ karotislerine serum fizyolojik (kontrol alt grupları b) uygulandı. Topikal uygulamadan önce ve 10, 20, 30, 40, 50 ve 60 dakika sonra damar çapları ölçüldü ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Ayrıca bütün deneklerden alınan arter örnekleri histolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Ateroskleroz gruplarında (2 ve 4) diyet sonrası kolesterol düzeyleri anlamlı olarak yükseldi. Ateroskleroz ve vazospazm gelişmesi uygun gruplarda histolojik olarak doğrulandı. Papaverin uygulanması tüm gruplarda serum fizyolojik uygulanmasına göre damarda anlamlı bir genişleme sağladı. En belirgin genişleme normal damarlarda görüldü, Grup 2-4'te genişletici etki giderek azaldı. Sonuçlar: Papaverinin damar genişletici etkisi ateroskleroz varlığında azaldı. Aterosklerotik olgularda etkin lokal papaverinin dozunun belirlenmesi için yeni deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Goal: Papaverine is a direct-acting vasodilating drug and is frequently used in the treatment of vasospasm after subarachnoid hemorrhage. However, its effectiveness on atherosclerotic vessels is not well known. Materials and Methods: Twenty-four New Zealand type male rabbits were divided into 4 groups: normal, atherosclerotic, normal vasospastic and atherosclerotic vasospastic vessels. Atherosclerotic groups (2 and 4) were fed a high cholesterol diet for 4 weeks, while the other groups were fed a normal diet. Cholesterol levels were measured before and after diet. In groups 3 and 4, a vasospasm model was applied to the common carotid arteries. Papaverine was applied locally to the left anacarotid artery (study subgroups a) and saline (control subgroups b) to the right carotid of all subjects. Vessel diameters were measured before and 10, 20, 30, 40, 50 and 60 minutes after topical application and compared between groups. In addition, arterial samples taken from all subjects were evaluated histologically. Results: Cholesterol levels increased significantly after diet in atherosclerosis groups (2 and 4). The development of atherosclerosis and vasospasm was histologically confirmed in appropriate groups. Administration of papaverine provided a significant expansion in the vessel compared to saline administration in all groups. The most significant enlargement was seen in normal vessels, the dilating effect gradually decreased in Group 2-4. Results: The vasodilating effect of papaverine was reduced in the presence of atherosclerosis. New experimental and clinical studies are needed to determine the effective local papaverine dose in atherosclerotic cases.