Erenköy ve TMT Mücahitlerinin psikolojikörselenme, dayanıklılık ve depresyondüzeylerinin incelenmesi
Comparison of post-traumatic stress, psychologicalresillience and depression in Erenkoy Mujahedin and TMTmujahedin
- Tez No: 645550
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Erenköy, Örselenme, ÖSGB, Psikoljik Dayanıklılık, Erenkoy, PTSD, psychological traumatization, depression, resilliance, trauma
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
1963-1974 savaşlarına katılan bireylerin psikolojik durumlarının değerlendirilmesi, depresyon, örselenme ve psikolojik dayanıklılık (PD) düzeylerinin incelenmesidir. Mayıs-Haziran 2017'de Kartopu örneklem yöntemiyle 30 deney grubu ve 30 kontrol grubu katılımcıya, Demografik Bilgi Formu, Türkçe Geçerlilik Güvenirliği yapılmış PTSD Checklist – Civilian Version" (PCL-C), Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDS-GDÖ) ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (YİPDÖ) verilmiştir. Erenköy Mücahitlerinde örselenme ve depresyon oranı (sırasıyla) %40 ve %10, TMT Mücahitlerinde ise %56 ile %23.3 olarak bulunmuştur. Gruplar arası farklılık olarak TMT Mücahitleri daha düşük eğitim düzeyinde oldukları, TMT Mücahitlerinin askeri rütbelerinin olduğu ve ekonomilerinin daha düşük olduğu, Erenköy Mücahitlerinin daha fazla açlık ve sağlık sorunları çektikleri, TMT Mücahitlerinin birçoğunun savaş sonucunda göç ettikleri ve savaş sonrasında sosyal destek alamamaları gruplar arası demografik farklılıklardır. Örselenme düzeyi ile depresyon arasında pozitif korelasyon, PD ile depresyon/travmayla negatif korelasyon bulunmuştur. Her iki grupda PD düzeyleri bir birlerine yakın bulunmuştur. Araştırmanın hipotezi desteklenememiştir. Bunun bir nedeni olarak, araştırmaya katılan TMT'li bireylerin yaşadığı ve savaştığı bölgelerin farklı oluşu, bireylerin daha örseleyici olaylar yaşaması, daha uzun süre savaş geçmişi olması ve esir düşmeleri neden olmuş olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is evaluating the psychological situations of soldiers who attended 1963-1974 war times in Cyprus and examining the depression, post-traumatic stress and psychological resillience of the soldiers. Demographic Information Form, Turkish version of PTSD Checklist-Civillian Version (PCL-C), Geriatric Depression Scale and Resilience Scale for Adults (RSA) are given to 30 Erenkoy veterans and 30 control group who batteled in other areas.The data are collected with snowball sample technique between May 2017-June 2017. Post traumatic stress and depression scales for Erenkoy War veterans are 40% and 10%, and for the other soldiers the rates are %56 and 23.3%. The differences between groups are other veterans have lower education status, they have military ranks, they have lower socioeconomic status and had to displaced more, and Erenkoy war veterans had more hunger and health problems and had lower social support after the war. Positive correlation is found between post-traumatic level and depression and negative correlation between resillience and posttraumatic stress level and depression. The psychological resillience level is found similar between the two groups. The hypothesis of the study could not supported. The living and battleing area of the other war veterans are different, they lived more traumatic events and had longer war times and took prisoned but the Erenkoy veterans did not live this situations.