Obez bireylerde maydanoz ve limon suyunun NAFLD ve obeziteye etkileri
Effects of parsley and lemon juice on NAFLD and obesity in obese individuals
  1. Tez No: 645781
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA BAYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: flavonoid, limon, maydanoz, NAFLD, obezite, flavonoid, lemon, parsley, NAFLD, obesity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmada maydanozlu limon suyunun NAFLD ve obeziteye olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. İstanbul Çamlıca Medipol Hastanesi Beslenme ve Diyetetik polikliniğine başvuran 18-65 yaş alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) sahip beden kütle indeksleri (BKİ)>30 kg/m2 olan 60 hasta çalışma ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Başlangıç ve 15 gün sonraki karaciğer yağlanma derecesi ve boyutu ultrasonografi (US) ve vücut analiz ölçümleri MC 580 TANITA BİA ile yapılmıştır. Tüm hastalara gereksinimlerine göre izokalorik diyet planlanmıştır. Çalışma grubundaki hastalara izokalorik diyete ek olarak her sabah aç karnına taze maydanozlu limon suyu kürü 10 dal maydanozun tamamı (sap ve yapraklar dahil), 60 mililitre sıkılmış limon suyu ve 200 mililitre oda sıcaklığındaki su ile blenderize edilerek verilmiştir. Verilerin istatistiksel analizleri IBM Statistics (SPSS) programı ile %95 güven aralığında yapılmış ve p0,05). Sonuçta izokalorik diyet ile birlikte maydanozlu limon suyu kullanımının karaciğer yağlanma derecesi ve boyutu, vücut ağırlığı, kolesterol ve LDL'yi azalttığı ancak ALT ve AST üzerinde etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the effects of lemon juice with parsley on NAFLD and obesity. Sixty patients aged 18-65 with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) with body mass index (BMI)> 30 kg / m2, who applied to the Nutrition and Dietetics outpatient clinic of Istanbul Camlica Medipol Hospital, were divided into study and control groups. At the beginning and after 15 days, the degree and size of fatty liver ultrasonography (US) and body analysis were measured by MC 580 TANITA BIA. An isocaloric diet was planned for all patients according to their needs. In addition to the isocaloric diet, the patients in the study group were given a cure of fresh parsley lemon juice every morning on an empty stomach, blendered with all 10 sprigs of parsley (including stems and leaves), 60 milliliters of lemon juice and 200 milliliters of room temperature water. Statistical analysis of the data was made with IBM Statistics (SPSS) program at 95% confidence interval and evaluated at p 0.05). As a result, it was observed that the use of lemon juice with parsley together with the isocaloric diet decreased the degree and size of liver fat, body weight, cholesterol and LDL, but had no effect on ALT and AST.