Kahkaha yogasının hematolojik kanserli hastalarda uyku kalitesi, ağrı, anksiyete düzeyi ve fizyolojik parametrelere etkisi
The efficacy of laughter yoga on sleep quality, pain, anxiety level and physiological parameters in patients with hematologic cancer
  1. Tez No: 776090
  2. Yazar: SÜMEYYE KUZU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KÖROĞLU ÇAMDEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, anksiyete, fizyolojik parametreler, hematolojik kanser, kahkaha yogası, uyku, Anxiety, hematological cancer, laughter yoga, pain, physiological parameters, sleep
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma, hematolojik kanser hastalarına verilen kahkaha yogasının uyku kalitesi, ağrı, anksiyete düzeyi ve fizyolojik parametrelere olan etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü müdahale çalışması olarak gerçekleştirildi. Araştırma 1 Kasım 2021 ve 1 Temmuz 2022 tarihleri arasında İstanbul'da hizmet vermekte olan bir vakıf üniversitesi hastanesinde yatarak tedavi gören hematolojik kanser hastalarıyla yürütüldü. Araştırma örneklemini 22 müdahale ve 22 kontrol olmak üzere 44 hasta oluşturdu. Her iki gruba başlangıçta“Hasta Bilgi Formu”,“Pıttsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)”,“Görsel Analog Ağrı Skalası (GAS)”,“Speilberger Durumluk-Süreklilik Anksiyete Ölçeği (SDAÖ-SSAÖ)”,“Fizyolojik Parametreler İzlem Formu”uygulandı ve fizyolojik parametler (kan basıncı, solunum sayısı, oksijen satürasyonu, nabız, vücut sıcaklığı) her seanstan önce ve sonra ölçüldü. Müdahale grubuna on dört gün boyunca her gün kahkaha yogası uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmadı. Girişimden yedi gün sonra ve ön dördüncü günün sonunda Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Görsel Analog Ağrı Skalası ve Spielberger Durumluk Süreklilik Anksiyete Ölçeği tekrar uygulanıp son test kaydedildi. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (Statistical Packe for Sociel Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı ve istatistiksel yöntemler olarak sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma kullanıldı. Çalışmadan elde edilen bulgulara bakıldığında; müdahale grubundaki hastaların uyku kalitesi, durumluk anksiyete seviyesi, ağrı, diyastolik kan basıncı, oksijen satürasyonu, solunum sayısı ve nabız değerleri anlamlı olarak değişti. Müdahale grubundaki hastaların uyku kalitesi, oksijen saturasyonu değeri arttı; ağrı seviyesi, durumluk kaygı seviyesi, solunum sayısı ve nabız değerleri azaldı. Vücut sıcaklığında değişiklik bulunmadı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled intervention study to determine the efficacy of laughter yoga given to hematological patients on sleep quality, pain level, anxiety level and physiological parameters. There search was conducted with hematological cancer patients who weret reated as inpatients in a foundation university hospital serving in Istanbul between 1 November 2021 and 1 July 2022. There search sample consisted of 44 patients wich was divided as 22 to intervention group and 22 control group. Both groups were initially administered“Patient İnformation Form”,“Pittsburgh Sleep Scala”,“Visüel Pain Scala”,“Spielberger State-Trait Anxiety Scala”, Physiological Parameter Monitoring Form“ and physiological parameters (blood pressure, respiratory rate, oxygen saturastion, pulse, and body temperature) were measure before and after each therapy. The intervation group practiced laughter yoga every day for four teen days. No intervention was made to the control group. Seven days after the intervention and at the end of the four teenth day, the ”Pittsburgh Sleep Scala“, ”Visüel Pain Sacala“ ”Spielberger State-Trait Anxiety Scala", were re-applied and the final test was recorded. The data obtained in Windows 22.0 program. Number, percentage, mean and Standard deviation were used as descriptivest at istatistical methods in the evaluation of the data. Looking at the findings obtained from the study; sleep quality, pain levels, state anxiety level, respiratory rate, oxygen saturations, pulses of the patients in the intervention group were significantly changed. It was found that the patients in the intervention group their sleep quality and oxygen saturation increased; the pain scores, state anxiety level, respiratory rate and pulse decreased. Wasn't found body temperature change.