Okul yöneticilerinin çocuk istismarını bildirmeye yönelik tutumları ve öz-yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between school administrators 'attitudes towards reporting child abuse and self-efficacy perceptions
  1. Tez No: 645922
  2. Yazar: SEFA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN VOLKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, İhmal, Cinsel İstismar, Öz-Yeterlik, Okul Yöneticisi, Child, Neglect, Sexual Abuse, Self-Efficacy, School Director
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin çocuk cinsel istismarını bildirmeye yönelik tutumları ve öz-yeterlik algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde yürütülmüş olup araştırma örneklemini, Rize ilinde bulunan ve çeşitli kademede görev yapan 205 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Çocuk Cinsel İstismarını Bildirmeye Yönelik Tutum Ölçeği ve Okul Yöneticilerinin Öz-Yeterlik Algıları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, okul yöneticilerinin çocuk cinsel istismarını bildirmeye yönelik tutumları ile öz-yeterlik algıları arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca öz-yeterlik algılarının okul yöneticilerinin çocuk cinsel istismarını bildirmeye yönelik tutumlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between school administrators' attitudes towards reporting child sexual abuse and their self-efficacy perceptions. The research was carried out in the academic year of 2019-2020 and the research sample consists of 205 school administrators working in various grades in Rize. Relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the study. Demographic Information Form, Attitude Scale for Reporting Child Sexual Abuse and school administrators' Self-Efficacy Perception Scale were used as data collection tools. As a result of the research, a moderately significant positive relationship was found between school administrators' attitudes towards reporting child sexual abuse and their self-efficacy perceptions. It was also concluded that self-efficacy perceptions were a significant predictor of school administrators' attitudes towards reporting child sexual abuse.