Performance analysis in Turkish banking sector. CAMELS application
Türk bankacılık sektöründe performans analizi. CAMELS uygulaması
  1. Tez No: 646192
  2. Yazar: CANER KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: bankacılık, finans, bankacılık sektörü, finans sektörü, mali analiz, CAMELS, performans, performans analizi, banking, finance, banking sector, financial sector, financial analysis, CAMELS, performance, performance analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bankalar, finansal sistem içerisindeki fon arz edenler ve fon talep edenlerden sonra 3. Ana aktör olan finansal aracı kurumlardır. Finansal aracı kurumların büyük bir çoğunluğunu bankacılık sektörü oluşturmaktadır. Fon transferi, kayıtlı para arzı, ekonomik ve ekonomik, mali politikalara destek olmak başlıca faaliyetlerindendir. Finansal sistem içerisindeki, tüm görevlerinin yanısıra, ülke istihdamına da sektör olarak büyük bir katkı yaratmaktadır. Bu sebeple, hane halkında, küçük orta boy işletmelere, ticari ve kurumsal şirketlere, kamu kurumlarına kadar her türlü yapı için önem ve sorumluluk taşımaktadır. Bankaların yaşayacağı olası kriz durumlarında tüm yapılar etkilenir. Bu etkiler ülkede ekonomik kriz başta olmak üzere bir çok kriz doğurur ve sonucunda ciddi kaos ortamları yaşanabilir. Bu durumları yaşamamak adına bankacılık sektörünün mutlaka denetim ve gözlem altında olması gerekir. Bu denetim ve gözlem için yapılacak en önemli aksiyonlardan biri bankaların mali performans analiz ölçümlerinin düzenli olarak yapılmasıdır. CAMELS analizi bu performans analizleri için global anlamda kabul görmüş bir sistemdir. CAMELS analizi bankaları, sermaye yeterlilik, varlık kalitesi, yönetim kalitesi, karlılık, likidite ve piyasa risklerine karşı hassasiyeti bileşenleri ile ölçümlemektedir. Bu çalışmada, Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 13'ü özel sermayeli, 3'ü kamu sermayeli toplam 16 banka ve 2 ayrı banka grubu, 2003 ve 2018 yıl sonu bilançoları dikkate alınarak 16 ayrı dönem için CAMELS analizine tabi tutulmuştur. Çalışma sonucuna göre, bankalar arasında, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş., Akbank T.A.Ş. ve Türkiye Garanti Bankası A.Ş., gruplar arasında da kamu sermayeli bankalar grubu diğer banka ve gruba göre daha güçlü performansa sahip olduğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
After funds suppliers and funds demanders Banks are 3rd actors in the financial system. The banking sector accounts for most financial intermediaries. Fund transfer, money supply, economic and financial policies support is some of the main activities. In addition to all its duties within the financial system, it also makes a huge contribution to the employment of the country as a sector. Thus, it has importance and responsibility for all kinds of structures in households, from small to medium-sized enterprises, commercial and corporate companies, to public institutions. All structures will be affected in case of possible crisis that banks will experience. These effects lead to many crises in the country, especially the economic crisis, and may result in serious chaos environments. In order not to experience these situations, the banking sector must be under audit and observation. One of the most important actions to be taken for this audit and observation is the regular measurement of financial performance analysis of banks. CAMELS analysis is a globally accepted system for this performance analysis. Camels analysis measures banks with components of capital adequacy, asset quality, management quality, profitability, liquidity and sensitivity to market risks. In this study, a total of 16 banks, 2 separate bank groups operating in the Turkish banking sector, 13 of which are private capital banks, 3 of which are Public Banks, were subjected to CAMELS analysis for 16 separate periods taking into account the balance sheets at the end of 2003 and 2018. According to the results of the study, among the banks, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş., Akbank T.A.Ş. ve Türkiye Garanti Bankası A.Ş. among the groups, it was observed that the group of Public Banks had stronger performance than other banks and groups.