The critical thinking dispositions of preparatory students and its role on improving English language competence
Hazırlık öğrencilerinin eleştirel düşünce eğilimleri ve bunun İngilizce dil yeterliliğini geliştirmedeki rolü
- Tez No: 646241
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SERCAN UZTOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, eğilim, dil sınavları, dil yeterliği, critical thinking, disposition, language exams, language competence
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dil gelişimi çeşitli faktörler tarafından etkilenen karmaşık bir konudur. Alanyazında eleştirel düşünmenin bu faktörlerden biri olabileceğine inanılmaktadır. Bu varsayıma hitap ederek, bu çalışma, eleştirel düşünme eğilimi ve İngilizce dil yeterliği arasındaki olası ilişkiyi ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Çalışma, bir devlet üniversitesinde öğrenim gören hazırlık sınıfı öğrencilerinin (N=87) eleştirel düşünme eğilimlerini ve bunun algılanan dil yeterliği ve farklı dil becerileri (okuma, yazma, dinleme, konuşma) gibi bazı değişkenlerle ilişkisini araştırmaktadır. Katılımcılar, 2019-2020 akademik yılı güz döneminde eğitim gören 40 İngilizce Öğretmenliği ve 45 İngiliz Dili ve Edebiyatı hazırlık sınıfı öğrencileridir. Katılımcılarım toplam sayısı 87 idi. Katılımcıların 49'u kadın, 38'i erkekti. Ricketts and Ruds (2005) tarafından geliştirilen ve Demircioğlu (2012) tarafından türkçeye çevirilen“ Duygusal Zeka Eleştirel Düşünme Eğilim Envanteri”ölçeği veri toplama aleti olarak kullanılmıştır. Envanter, 5'li Likert ölçeğe ve 3 alt faktöre yani öngörü, bilişsel olgunluk ve yenilikçiliğe sahiptir. Veriler Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) 21. versiyon ile analiz edilmiştir. Mann-Whitney U and Spearman analizleri yapılmıştır. Bulgular, katılımcıların orta seviyede eleştirel düşünme eğilimine sahip olduklarını göstermiştir. Fakat, katılımcıların eleştirel düşünme eğilimleri, İngilizce dil yeterliği ve algılanan İngilizce yeterliğiyle ilişki göstermemiştir. Dahası, algılanan okuma, yazma ve telaffuz öngörü ve yenilikçilik alt faktörleriyle düşük ilişkiye sahip oldukları saptanmıştır. Bu bulgular, eleştirel düşünme, dil yeterliği ve algılanan dil yeterliği arasında ilişki olmadığını göstermiştir. Bu çalışmada, eleştirel düşünme ve dil arasındaki ilişki sorgulanabilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Language development is a complex issue which can be influenced by various factors. In the literature, it is believed that critical thinking may be one of these factors. To address this assumption, this study has been carried out to explore possible relationship between the critical thinking disposition and English language competence. It investigates the critical thinking dispositions of preparatory students studying in a state university (N=87) and its relationship with some variances such as perceived language competence, and different language skills (i.e. reading, writing, listening, speaking) The participants were 40 ELT and 45 ELL preparatory students studying in the fall term of 2019-2020 academic year. The total number of the participants was 87. 38 of them were male whereas 49 were female participants. The scale,“Emotional Intelligence Critical Thinking Disposition (EMI)”inventory developed by Ricketts and Ruds (2005) and translated into Turkish by Demircioğlu (2012), has been utilized as a data collection tool. It has a 5 Likert scale and three sub-sections, namely engagement, cognitive maturity and innovativeness. The data have been analyzed via Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 21. Mann-Whitney U and Spearman analyses have been carried out. Results showed that the participants had moderate levels of critical thinking disposition levels. However, the critical thinking disposition levels of participants did not reveal any correlation with English language competence and perceived English competence. Moreover, it was found that perceived reading, writing and pronunciation had low correlation with engagement and innovativeness. These findings suggest that there may not be relationships between CT, language competence and perceived language competence. The relationship between CT and language was found questionable in this study.