Kamu kurumlarında iç kontrol sistemi ve stratejik yönetime etkisi: İstanbul ilçe belediyelerinde alan araştırması
Internal control system in public institutions and its effect on strategic management: Field research in istanbul district municipalities
- Tez No: 646247
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, İç Kontrol, Stratejik Yönetim, Public Administration, Internal Control, Strategic Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde değişen ve sürekli gelişen dünya düzenine paralel olarak insanların özel ve kamu alanlarına yönelik beklentileri artmakta ve çeşitlilik göstermektedir. Toplumun değişen ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yönetim anlayışının da uyumlu olarak değişmesi gerekmektedir. Son yıllarda kamu yönetiminde ihtiyaç duyulan reform gereksinimi her türlü gelişmişlik düzeyine sahip ülkeler için gelişen ve değişen dünyada vazgeçilmez bir olgu olmuştur. Türkiye'de bu reform çalışmalarının sonucu 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (KMYKK) ile çağdaş yönetime ilişkin olarak katılımcılık, hesap verebilirlik, şeffaflık, ekonomiklik, verimlilik, etkililik, stratejik yönetim ve bu yönetim modelinin gerektirdiği stratejik plan, performans yönetimi, iç kontrol ile denetime özgü düzenlemeler yapılmıştır. Bu unsurları esas alan yeni kamu yönetiminde, başarıya ulaşmada kritik bir işlev ve stratejik yönetimin gereği olan iç kontrol sisteminin kamu kurumlarında sağlıklı bir şekilde oluşturulması daha da önemli hale gelmiştir. İç kontrol sisteminin doğru kurgulanması ve sistematik olarak işlemesi ile riskler önceden belirlenip gerekli önlemler alınabilecek, hile, yolsuzluk gibi olumsuzluklar en aza indirilecek ayrıca sistemin etkin bir şekilde yürütülmesi ve gerektiğinde kurum hedeflerine göre güncellenmesi sonucu başarılı bir yönetim sistemi kurulmuş olacaktır. Bu çalışma, yerel yönetim birimi olan belediyelerde iç kontrol sisteminin stratejik yönetime etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla yönetimin bir fonksiyonu olan iç kontrolün tarihsel gelişimi, önemi, amacı, uluslararası modeller, iç kontrol standartları, iç kontrol sisteminin kurulması ve etkin olarak yürütülmesi sonucu stratejik yönetime etkisi konu alınmıştır. Bu kapsamda İstanbul ilçe belediyelerinin stratejik yönetim anlayışı ve iç kontrol sistemi incelenerek tüm süreçler ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, in parallel with the changing and continuously developing World order poeople's expectations for private and public spaces are increasing and varying. According to changing need of society, also the management approach should change in harmony. In recent years, the need for reform in Public administation has been en indispensable phenomenon in the developing and changing worl for developed countries. As a result of these changing studies in Turkey, within Nr. 5018 Public Financial Management and Control Law and contemporary management; regulations have been made in some categories. These are participation, accountability, transparency, economy, efficiency, effectiveness, strategic management and strategic planning as required by this management model, performance management, internal control. In the new Public administration based on these elements, it has become even more important to establish the internal control system, which is a critical function in achieving success ande the need for strategic management in Public institutions. With the correct construction and systematic functioning of the internal control system, risks will be determined in advance and necessary measures will be taken, and negativities such as cheating and corruption will be minimized. Besides, a successful management system will be established as a result of the effective execution of the system and updating it according to the corporate targets when necessary. This study aims to determine the effect of the internal control system on strategic management in municipalities which are local management unit. Therefore, the historical development, importance, purpose, international models, internal control standards, the creating internal control system, which is a function of the management, and its effect on the strategic management are have studied. In this context, the strategic management understanding and internal control system of Istanbul district municipalities were examined and all processes were evaluated within the framework of the relevant legislative provisions.