Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan erkeklerde narsisizm düzeylerinin nüks ve tedavi motivasyonu ile ilişkisi
The relationship between narcisism levels, relaps and treatment motivation in men with alcohol and substance use disorders
- Tez No: 646250
- Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL ÇELİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: alkol kullanım bozukluğu, madde kullanım bozuklukları, narsisizm, tedavi motivasyonu, nüks, alcohol use disorder, substance use disorders, narcissism, treatment motivation, relapse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı alkol ve madde bağımlılığı olan erkeklerde narsisizm düzeylerinin tedavi motivasyonu ve nüks ile ilişkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmaya Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Alkol ve Madde Tedavi Merkezi'nde alkol veya madde kullanım bozuklukları tanılarıyla yatarak tedavi gören, yaş ortalaması 38,80±12,21 olan 75 erkek hasta katılmıştır. Katılımcılara sırasıyla Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu, Sosyodemografik ve Klinik Bilgi Formu, Kendilik Psikolojisi Envanteri (KPE) ve Tedavi Motivasyonu Anketi (TMA) uygulanmıştır. Araştırma verileri SPSS for Mac 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda KPE alt boyutu olan savunmacı büyüklenmeci kendilik ile TMA kişiler arası yardım alt boyutu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca sosyal destek alan hastaların TMA içsel motivasyon, dışsal motivasyon ve toplam puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu gözlenmiştir. Çocuk sahibi olanların nüks sayılarının daha düşük olduğu; çocuk sayısı ve ilk tedaviye başvuru yaşının nüks ile negatif yönde anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Örneklemimizde alkol/maddeye başlama yaşı ve narsisizm arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ailede psikiyartik öyküye sahip olmayan alkol/madde kullanımına bağlı adli olay ve iş/okul kaybı yaşamış olan hastaların TMA alt boyutlarında anlamlı düzeyde yüksek puanlar aldığı bulunmuştur. Sonuç: Araştırmamız travmatik erken dönem yaşantıları ile patolojik gelişen, KPE alt boyutu olan savunmacı büyüklenmeci kendilik ile ölçülen narsisizmin alkol ve madde kullanım bozukluklarında tedavi motivasyonu için bir risk faktörü olabileceğini göstermektedir. Elde edilen bulguların, bağımlılıkta tedavi protokolleri geliştirilmesinde yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the relationship between narcissism levels, treatment motivation and relapse in men with alcohol or substance use disorders. Method: The participants were 75 male patients with a mean age of 38,80 ± 12,21 who received inpatient treatment at Erenköy Psychiatric Hospital Alcohol and Substance Treatment Center with the diagnosis of alcohol or substance use disorders. All participants were applied an Informed Consent Form, Sociodemographic and Clinic Information Form, Self Psychology Inventory (CPI) and Treatment Motivation Questionnaire (TMQ). Research data were analyzed with SPSS for Mac 23.0 program. Results: As a result of the research, a significant and negative correlation observed between defensive grandiose self of KPE and TMA's interpersonal help seeking is determined. In addition, it was found that participants who have received social support scored significantly higher on TMA's internal motivation, external motivation and total score. It was found that patients with children had lower relapse scores; in addition, the number of having children and the age at which the patient first applied to treatment were negatively correlated with relapses. In our sample, age onset of alcohol and substance use were negatively correlated with narcisisim. The patients who had a psychiatric history in the family; had legal problems due to alcohol/subtance use and had a job/school loss scored significantly higher on TMA's different scales. Conclusion: Our research showed that narcissism, measured with defensive grandiose self of KPE, developed pathologically with traumatic early life experiences may be a risk factor for treatment motivation in alcohol and substance use disorders. The findings are expected to guide in developing treatment protocols for dependence.