Çankırı Sosyal Hizmet Merkezi'nin uygulamalarını ve yansımalarını 'Yoksulluk Kültürü Kuramı' kapsamında değerlendirmek
Evaluating the implementations and reflections of Çankırı Social Service Center within the ccope of 'Poverty Culture Theory'
  1. Tez No: 646264
  2. Yazar: EDA AYDOS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluk Kültürü, Sosyal Yardım, Poverty, Culture of poverty, Social Assistance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Yoksulluk, insanlık tarihinde çokça tartışılan, günümüz dünyasında da hala çözüme kavuşmayı bekleyen önemli toplumsal sorunlardan biridir. Yoksulluk, dünyada ve Türkiye'de farklı boyutlarda ve türlerde ifade edilmektedir. Yoksulluğun gün geçtikçe önemli boyutlara ulaşması çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşları çözüm bulmaya yönlendirmiştir. Sosyal yardımlar genellikle gelişmiş ülkelerin yoksulluğu azaltmak için bulduğu çözümlerden biridir. 3. Dünya ülkelerinde sosyal yardım politikaları ise tartışmalı bir konu olmaya devam etmektedir. Son yıllarda Türkiye'de yoksulluğa karşı mücadele politikası olarak sosyal yardımlar devlet eliyle yapılmaya başlanmıştır. Ancak devlet eliyle yapılan sosyal yardımların insanları çalışmamaya ya da kayıt dışı çalışmaya ve parçalanmış aile yapılarına yönelttiği, sosyal yardım alan kişilerde yoksulluğun bir kültür oluşturduğu düşünülmektedir. Bu çalışma ile sosyal yardım alan kişilerde gerçekte bir yoksulluk kültürü oluşup oluşmadığını incelemek amaçlanmıştır. Çalışma, kavramsal yaklaşımlar temelinde ampirik verilere dayandırılmıştır. Bu kapsamda yoksulluk, yoksulluk kültürü, yoksulluğun Dünya ve Türkiye'deki boyutları, yoksullukla mücadele politikaları gibi konuları içeren literatür ışığında Çankırı Sosyal Hizmet Merkezi'nden sosyal yardım alan kişilerle ampirik bir araştırma yürütülmüştür. Nitel araştırma yöntemi kapsamında katılımcılarla derinlemesine görüşme tekniği ile yürütülen çalışmada, katılımcıların Çankırı Sosyal Hizmet Merkezi'nin uygulamalarına ilişkin deneyimleri üzerinden bu merkezin uygulamaları ve yansımaları, Yoksulluk Kültürü Kuramı kapsamında değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty is one of the important social problems that are widely discussed in the history of humanity and still waiting to be resolved in today's world. Poverty, the world and is expressed in many different sizes and types in Turkey. Poverty's becoming more and more important has led various national and international organizations to find solutions. Social assistance are generally one of the solutions develop countries find to reduce poverty. Social assistance policies continue to be a controversial issue in underdeveloped countries. As the fight aganist poverty in Turkey recent years has been started by the state social assintance policy. However, it is believed that social assistance provided by the state leads people not to work or to work informally and to fragmented family structures and poverty constitutes a culture in people receiving social assistance. With this study, it is aimed to examine whether there is actually a culture of poverty in people who receive social assistance. The study is based on empirical data on the basis of conceptual approaches. In this context, poverty, poverty culture, world poverty and sizes in Turkey, poverty reduction policies, including issues such as the literature Çankırı empirical research was carried out by a person receiving benefits from the Çankırı Social Service Center. In the study carried out with the in-depth interview technique within the scope of qualitative research method, the practices and reflections of this center were tried to be evaluated within the scope of the Poverty Culture Theory based on the experiences of the participants regarding of Çankırı Social Service Center.