7. sınıf öğrencilerinin hikaye kartı ve hikaye küpü kullanarak oluşturdukları problemlerdeki problem kurma becerilerinin ve yaratıcılıklarının incelenmesi
An investigation of 7th grade students' problem posing skills and creativity in problems which they created by using story cards and story cube
- Tez No: 646293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE EV ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Problem kurma, Yarı yapılandırılmış problem kurma etkinliği, Hikâye oluşturma kartları, Hikâye küpü, Yaratıcılık, Mathematics education, Problem posing, Semi-structured problem posing activity, Story-making cards, Story cube, Creativity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Amaç: Bu araştırmada, hikaye oluşturma kartları ve hikaye küpleri kullanarak hazırlanmış yarı yapılandırılmış etkinlikler aracılığı ile yedinci sınıf öğrencilerinin problem kurma becerilerini ve yaratıcılıklarını incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Eskişehir ilinde bulunan düşük ve yüksek başarı düzeyinde iki devlet ortaokulunda eğitim öğretim gören toplam 12 öğrenci araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan öğrencilerin belirlenmesinde matematik notları temel alınmış olup, öğrencilerin akademik başarılarına bakılarak yüksek, orta, düşük düzeyde bir kız bir erkek olmak üzere her başarı düzeyi için ikişer öğrenci seçilmiştir. Veriler, iki adet hikaye oluşturma kartı ve bir adet hikaye küpünün yer verildiği iki farklı problem kurma etkinliği ile yarı yapılandırılmış görüşme formlarından elde edilmiştir. Bulgular: Araştırmada ulaşılan bulgulara göre, çalışma grubundaki öğrencilerin çoğu problem kurma deneyimine sahip değillerdir. Daha önce problem kurma etkinliği yapan öğrencilerin, matematik dersinde bir resme, bir kelimeye bakarak ya da verilen bir yazılı metine bağlı olarak problem kurabildikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin problem kurma etkinliklerinde yer verilen hikaye oluşturma kartları ve hikaye küpleriyle daha önce karşılaşmadıkları tespit edilmiştir. Problem kurma etkinlikleri incelendiğinde öğrencilerin sınırsız süreye karşılık kurabildikleri kadar problem yazmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin kurdukları problemler incelendiğinde, dil ve anlatım yönünden eksik problemler kurulduğu belirlenmiştir. Öte yandan, öğrencilerin bir kısmının yazmış oldukları ifadelerde herhangi bir problem durumunun ortaya konmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte yapılan analizler neticesinde öğrenciler akıcılık (öğrencilerin kurmuş oldukları toplam problem sayısı) ve esneklik (farklı alt öğrenme 2 alanına uygun kurulan toplam problem sayısı) kriterleri göz önünde bulundurulup her bir okul türünde düşük potansiyel yaratıcı, orta potansiyel yaratıcı ve yüksek potansiyel yaratıcı olmak üzere üç grupta incelenmiştir. Akademik başarı seviyesi düşük olan öğrencilerin her iki problem kurma etkinliği incelendiğinde çoğu öğrencinin potansiyel yaratıcılıklarının düşük düzeyde olduğu görülürken sadece iki öğrencide bu durumun yüksek düzeyde olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Akademik başarı seviyesi orta olan öğrencilerin potansiyel yaratıcılıklarının ise düşük, orta ve yüksek düzey olmak üzere üç farklı düzeye dağıldığı bulunmuştur. Akademik başarı seviyesi yüksek olan öğrencilerde ise çoğu öğrencinin potansiyel yaratıcılığı orta ve yüksek düzeyde olduğu görülürken iki öğrencinin ise düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Öğrencilerin problem kurma becerilerinin ve yaratıcılıklarının yarı yapılandırılmış problem kurma etkinlikleri ile incelendiği bu araştırmada problem kurma alanında yapılan araştırmalara benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Öğrenciler oluşturdukları problemlerde soru ifadesi içermeyen metinler yazmışlar, dil ve anlatım hatası yapmışlardır. Öğrenciler hikâye kartları ve küpleri ile daha önce karşılaşmamış olmalarına karşılık, bu etkinliklerde problem kurmayı sevdiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin ilgili materyallere ilişkin kurmuş oldukları problemlerden elde edilen potansiyel yaratıcılıkları incelendiğinde, akademik başarı seviyesi düşük olan öğrencilerin potansiyel yaratıcılıkları yüksek düzeyde görülebileceği gibi akademik başarı seviyesi yüksek olan öğrencilerin potansiyel yaratıcılığı düşük düzeyde görülmesi araştırmaya değer bir konu olduğu düşünülmektedir. İleri araştırma önerileri kapsamında; bu araştırmaya benzer şekilde yarı yapılandırılmış ya da yapılandırılmış problem kurma etkinlikleri çeşitli özgün materyallerle zaman kısıtı olmadan gerçekleştirilebilir. Bu araştırmada kullanılanlardan farklı araçların problem kurma sürecine dâhil edildiği araştırmalar tasarlanıp uygulanarak öğrencilerin problem kurma ve yaratıcılık bakımından becerileri incelenebilir. Öğrencilerin kurdukları problemler problem kurma kriterleri bağlamında analiz edilerek onlara geri bildirim sunulabilir ve böylece öğrencilerin problem kurmadaki yetersizlikleri azaltılabilir ve yaratıcılıkları geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it was aimed to examine the problem-posing abilities and creativity of seventh grade students through semi-structured activities prepared by using story-making cards and story cubes. Method: In the research, the case study pattern, one of the qualitative research methods, was used. A total of 12 students attending two public secondary schools that are at low and high achievement levels in Eskişehir constitute the study group of the research. The mathematics grades were taken as the criteria for determining the students who would participate in the study. For each success level of high, medium, and low level, two students were selected as one being a boy and the other a girl, totalling 12 students from two schools. The data were obtained from two different problem-posing activities that included two story-making cards and a story cube; and semi-structured interview forms. Results: According to the findings of the study, most of the students in the study group did not have problem-posing experience. It was determined that those students who had practiced any problem-posing activity previously were able to pose problems by looking at a picture, a word or based on a written text in mathematics lesson. It was also found that the students had not encountered the story-making cards and story cubes included in the problem posing activities. When the problem posing activities were examined, it was found that the students tried to write as many problems as they could in response to unlimited time. When the problems posed by the students were examined, it was determined that problems were lacking in terms of language and expression. On the other hand, it was also found that there weren't any problem situation posed in the statements written by some of the students. However, as a result of the analyzes; considering the fluency (the total number of problems students have established) and 4 flexibility (the total number of problems established in accordance with different sublearning areas), the students were examined in three groups as low-potential creative, medium-potential creative and high-potential creative in each school type. When both problem posing activities of students with low academic achievement were examined, it was seen that most students' potential creativity was at a low level, while only two students were found to be at a high level. It was found that the potential creativity of students with medium academic achievement levels is distributed into three different levels: low, medium and high. In students with a high level of academic achievement, it was observed that the potential creativity of most students was medium and high, while two students were found to be at a low level. Conclusion and Suggestions: In this research which examined students' problem posing abilities and creativity with semi-structured problem posing activities, similar results to other research findings in the field of problem posing were obtained. Students wrote texts that did not contain question statements in their problems and made language and expression errors. Although the students had not encountered story cards and cubes before, they stated that they liked posing problems in these activities. When the potential creativity of the students is examined, the finding that some of the students with low academic achievement level showed a high level of potential creativity, while some of the students with high academic achievement level showed a low level of potential creativity is considered as a matter worth researching. Within the scope of further research proposals; similar to this research, semi-structured or structured problem posing activities can be carried out with various original materials without time constraints. Students' problem posing abilities and creativity can be examined by designing and implementing researches in which different tools are included in problem posing process. Students' problems can be analyzed in the context of problem posing criteria, and then feedback can be given to them in order to reduce their inadequacy in posing problems and to improve their creativity.