The attitudes of foreign language learners towards using digital storytelling in classroom
Yabancı dil öğrencilerinin sınıfta dijital hikaye anlatımının kullanımına yönelik tutumları
  1. Tez No: 821704
  2. Yazar: GÜLSÜM MERVE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL TOPLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital hikaye anlatımı, Sanal gerçeklik, Artırılmış gerçeklik, Entegre öğretim, Dijital öğrenme, Digital storytelling, Virtual reality, Augmented reality, Integrated teaching, Digital learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez, yabancı dil öğrencilerinin dil derslerinde dijital hikâye anlatma öğretim tekniğini kullanma hakkındaki hislerini araştırmaktadır. Çağdaş bir dil öğrenme yöntemi olan“dijital hikâye anlatma”, çevrimiçi çoklu ortam hikayelerinin oluşturulmasını ve sunumunu birleştirir. Çalışma, öğrencilerin dil ediniminde dijital hikâye anlatmanın uygulanmasına bakışını ve sınıfta kullanmanın avantajları ve dezavantajları hakkındaki algılarını incelemektedir. Bu çalışma için veriler, dijital hikâye anlatmayı dil öğrenimlerine dahil eden bir kurumda öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Araştırma yaklaşımı niteliksel oldu. Çalışmanın örneklemini 15 yabancı dil öğrencisi oluşturdu. Bu araştırma, İstanbul'daki Dil Bilim Merkezi'nde 7. sınıf derslerinde yapıldı. Öğrencilerin yaş aralığı 10 ile 11 arasındadır. Ders materyali, haftada beş kere 40 dakikalık İngilizce derslerinde aynı sınıftaki öğrencilerle kapsanmıştır. Öğretmen-araştırmacı olarak, yazar da katılımcı havuzunun bir parçasıydı. Araştırma sonuçları, öğrencilerin dil sınıfında dijital hikâye anlatmayı kullanmayı eşit derecede desteklediğini göstermektedir. Öğrenciler, dijital hikâye anlatmanın dil yeteneklerini, özellikle konuşma ve yazmayı geliştirdiğini iddia ettiler. Ayrıca, kendilerini yaratıcı bir şekilde ifade etme ve otantik dil materyalleriyle etkileşim kurma fırsatını takdir ettiler. Öğretmen-araştırmacı olarak, yazar da dijital hikâye anlatmanın öğrencilerin motivasyonunu, katılımını ve eleştirel düşünme becerilerini artırabileceğini ve öğretmene teknolojiyi öğretim uygulamalarına dahil etme yolunu sunduğunu belirtmektedir. Dijital hikâye anlatmaya karşı olumlu tutumlara rağmen hem öğrenciler hem de öğretmen bu yaklaşımı dil sınıfına entegre etmede bazı zorluklarla karşılaştılar. Öğrenciler, teknik zorlukları ve teknolojiyi kullanmada güven eksikliğini, dijital hikâye anlatmayla etkileşimlerinin engelleri olarak bildirdiler. Öte yandan, yazar da öğretmen-araştırmacı olarak, dijital hikâye anlatmayı sınıf uygulamalarına başarılı bir şekilde entegre etmek için yeterli talimata ve yardıma ihtiyaç olduğunu ifade etti. Çalışmada belirtildiği gibi, dijital hikâye anlatma genel olarak dil öğretimini ve öğrenimini geliştirebilir. Ancak, aynı zamanda zorlukların üstesinden gelme ve hem öğrencilere hem de öğretmenlere bu yaklaşımın dil sınıfına başarılı entegrasyonunu sağlamak için yeterli desteği sağlamanın önemini vurgular.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how students of foreign languages feel about using digital storytelling as a teaching technique in language classes. A contemporary language learning method,“digital storytelling”combines creation and delivery of multimedia stories online. The study explores how students view the application of digital storytelling in language acquisition and their perceptions of the advantages and drawbacks of using it in the classroom. Data for this study were gathered through semi-structured interviews with students who have employed digital storytelling in their language learning. The research approach was mixed, both quantitative and qualitative. The study sample includes 15 foreign language learners. This research was done in 7th grade classes at Dil Bilim Merkezi, İstanbul. The pupils' age range is between 10 to 11. The course material is covered in five forty-minute English courses per week with students from the same classroom. As the teacher-researcher, the author was part of the participant pool as well. The research results show that students equally support employing digital storytelling in the language classroom. Students claimed that digital storytelling had improved their language abilities, particularly in speaking and writing. They also appreciated the opportunity to express themselves creatively and engage with authentic language materials. As the teacher-researcher, the author noted that digital storytelling could enhance learners' motivation, engagement, and critical thinking skills, and that it offered a way to incorporate technology into her teaching practice. Despite the positive attitudes towards digital storytelling, both learners and the teacher faced some challenges in integrating this approach into the language classroom. Learners reported technical difficulties and lack of confidence in using technology as barriers to their engagement with digital storytelling. As the teacher-researcher on the other hand, the author highlighted the requirement for sufficient instruction and assistance to successfully integrate digital storytelling into their classroom practices. As stated in the study, digital storytelling could improve language teaching and learning overall. However, it also highlights the importance of addressing the challenges and providing adequate support to both learners and teachers to ensure successful integration of this approach into the language classroom.