Güvenli cerrahi kontrol listesi kullanımında sağlık profesyonellerinin görüşlerinin belirlenmesi
Determinig health professionals on the use safe surgery checklist
- Tez No: 683479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNÇAY PALTEKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Yönetimi, Hospitals, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Güvenli Cerrahi, Hasta Güvenliği, Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi, Yorumlayıcı Fenomonolojik Analiz, Safe Surgery, Patient Safety, Safe Surgery Checklist, Interpretative Phenomenological Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
“Güvenli Cerrahi Hayat Kurtarır'' projesi kapsamında oluşturulan ”Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi“ (GCKL) ile cerrahide hasta güvenliğinin sağlanması hedeflenmiştir. Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi 2009'da ”Güvenli Cerrahi Kontrol ListesiTR“ (GCKLTR) adı ile Türkiye'de kullanılmaya başlanmıştır. Bu araştırma, GCKLTR kullanımında sağlık profesyonellerinin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Literatürde yapılan çalışmalara bakıldığında GCKLTR nicel olarak ele alınmış olup, konu ile ilişkili nitel bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Çalışmamızda; liste kullanımına yönelik, özellikle yaşanılan sıkıntılar ve engellerin neler olduğunun saptanması, buna yönelik çözümlerin tespit edilmesi ve geliştirilmesi hedeflenmiş olup, listeyi aktif olarak kullanan sağlık profesyonellerinin, liste kullanımı ile ilgili düşüncelerini daha derinden ve net olarak anlaşılabilmesi için bu yöntem tercih edilmiştir. Uygun örneklem seçimi ise İstanbul ilindeki, bir zincir hastane grubunun Bağcılar, Beylikdüzü İlçeleri ile Çapa semtine konuşlanmış olan hastanelerinde görev yapan 41 sağlık profesyoneli ile gerçekleştirilmiştir. Her katılımcı ile bire bir ve yüz yüze olmak üzere görüşme yapılmış ve görüşmeler ses kayıt cihazına alınarak kayıt edilmiştir. Yapılan görüşmeler daha sonra nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yorumlayıcı fenomonolojik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Örneklemler belirli ölçütleri sağlayan, özel grup hastane bünyesinde görev yapan sağlık profesyonellerinden gönüllülük esasına dayalı olarak seçilmiştir. Analiz sonuçlarına göre bireylerde ”eğitim, risk alma, ötekiler, empati, sirkülasyon, baskı" olmak üzere 6 üst tema çıkmıştır. Her üst temanın çeşitli sayılarda alt temaları bulunmaktadır. Çalışmaya katılan kişilerin 28' i erkek, 13'ü kadın olup, kişilerin yaptıkları yorumlar neticesinde, cinsiyet faktörünün liste kullanımı üzerine etkisi olmadığı anlaşılmıştır. 10 yıl ve üstü çalışan 31 kişi olup, 0-4 yıl 9 kişi, 5-9 yıl arası 1 kişi çalışmaya katılmış olup, 41-50 yaş arası 12 kişi, 18-30 yaş arası 11 kişi olup, 51-60 yaş arası 9 kişi, 61 yaş üstü 5 kişi, 31-40 yaş arası 4 kişi, liste kullanımına yönelik verdikleri cevaplar ile meslek deneyimi arttıkça ve yaş ilerledikçe farkındalığın olumlu yönde arttığını, yaş küçüldükçe ve meslek deneyimi azaldıkça farkındalığın daha azaldığı anlaşılmıştır. Yaş ile meslek deneyiminin doğru orantılı olarak liste kullanımına etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the“Safe Surgery Checklist”(GCKL) created within the scope of the“Safe Surgery Saves Lives”project, it is aimed to ensure safety in surgery. Safe Surgery Checklist 2009 the“Safe Surgery Checklist Tor”(GCKLTR) was introduced by name in Turkey. This research has been conducted to determine the views of health professionals in the use of GCKLTR. When looking at the studies in the literature, GCKLTR was considered quantitatively and no qualitative study was found. With regard to the use of the list, it was aimed to identify the difficulties and obstacles experienced, identify and develop solutions for this, and a qualitative study was carried out to examine the opinions of health professionals actively using the list more deeply and clearly. The appropriate sample selection was carried out with 41 people who gave positive feedback to the researcher by providing information about the study to health professionals working in group hospitals in Bağcılar -Beylikdüzü and-Çapa districts of a chain hospital group in Istanbul. One-on-one and face-to-face meetings were held with each participant and the interviews were recorded on a voice recorder. The interviews were then examined using the interpretive phenomenological analysis method, which is one of the qualitative research methods. The samples were selected on a voluntary basis from among the healthcare professionals working in the private group of hospitals, who met certain criteria. According to the results of the analysis, 6 upper themes emerged in individuals, namely“education, risk taking, others, empathy, circulation, pressure”. Each parent theme has various numbers of sub-themes. 28 of the participants in the study were male and 13 were female, and as a result of the comments made by the people, it was understood that the gender factor had no effect on the use of the list. There were 31 people working for 10 years or more, 9 people 0-4 years, 1 person between 5-9 years participated in the study, 12 people between 41-50 years old, 11 people between 18-30 years old, 9 people between 51-60 years 5 people over 61 years old, 4 people between 31-40 years old, with the answer they gave about the use of the list, it was understood that the awareness increased positively as the professional experience increased and the age increased, the lower the age and the lower the professional experience, the less awareness was It has been determined that it directly affects the use of the list.