The effects of shadow economy on economic growth in Azerbaijan
Azerbaycan'da gölge ekonomisinin ekonomik büyüme üzerine etkileri
  1. Tez No: 646598
  2. Yazar: NEMAN HASANZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gölge ekonomisi, Ekonomik büyüme, VAR modeli, VAR Granger Nedensellik, Azerbaycan, Shadow economy, Economic growth, VAR model, VAR Granger Causality, Azerbaijan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Azerbaycan'da Gölge Ekonomisinin Ekonomik Büyüme Üzerine Etkileri Gölge ekonomisi ülkelerin uğraşması gereken karmaşık bir konudur. Her ne kadar gölge ekonomisinin toplum ve ekonomi üzerinde bazı olumsuz etkileri olduğuna inanılsa da, bazı olumlu etkiler de olabilir. Bu çalışma, gölge ekonomisinin Azerbaycan'ın ekonomik büyümesine etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada gölge ekonomisinin Azerbaycan ekonomisi üzerindeki etkisi 1991 ve 2017 dönemi için ölçülmüştür. Azerbaycan'da gölge ekonomisi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analiz etmek için VAR modeli kullanılmış ve değişkenler arasında karşılıklı nedensellikleri kanıtlamak amacıyla VAR Granger Nedensellik Testi uygulanmıştır. Gölge ekonomisi ile ekonomik büyüme arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olmaması, VAR Granger Nedensellik testi ile gölge ekonomisi ve ekonomik büyümenin birbirini tahmin edemeyeceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Effects of Shadow Economy on Economic Growth in Azerbaijan Shadow economy is a complex economic issue that countries have to deal with. Although the shadow economy is believed to have certain negative impacts on the economy, there might be some positive effects. This study aims to analyze the effects of the shadow economy on Azerbaijan's economic growth. The study analyzes the effects of the shadow economy in the period 19912017 in Azerbaijan. In order to analyze the relationship between the shadow economy and economic growth in Azerbaijan, VAR and VAR Granger Causality analyses have been utilized. Although the study finds no significant connection between shadow economy and economic growth, the VAR Granger Causality test indicates that the shadow economy and economic growth cannot forecast each other and there is not any type of relationship.