Erkeklerde anogenital mesafenin semen kalitesi ve fertilite ile ilişkisinin araştırılması
The relationship between anogenital distance, semen quality and fertility in men
- Tez No: 646818
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FERDA VERİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Obstetrics and Gynecology, Urology
- Anahtar Kelimeler: AGDAP/AGDAS, anogenital mesafe, infertilite, fertilite, semen kalitesi, AGDAP/AGDAS, anogenital distance, infertility, fertility, semen quality
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Amaç: Deneysel çalışmalar, anogenital mesafenin, intrauterin androjen konsantrasyonlarını yansıttığını ve üreme fonksiyonlarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Çalışmamızın amacı; anogenital uzunluk ölçümünün sperm parametreleri ve fertilite ile ilişkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmamız tek merkezli bir prospektif çalışma olup, İstanbul E.A.H. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp Bebek (İnfertilite) polikliniğine başvuran 18-50 yaş arası, çocuk istemi olan subfertil çiftlerden erkek hastaların anogenital mesafe ve diğer antropometrik ölçümleri alınarak spermiogram sonuçları üzerinden çalışma yapılacaktır. Genital enfeksiyonu ve genital anomalisi olan hastalar çalışma dışında tutulmuştur. Bulgular: AGDAP/AGDAP ile ileri hareketli sperm parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p0,05) BKİ ile AGDAS arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda, total sperm sayısı, ileri hareketli sperm sayısı gibi sperm parametreleriyle ve BKİ gibi antropometrk ölçümlerin anogenital uzunlukla ilişkisin tespit ettik. Bu bulgularla birlikte subfertil çiftlerde, non ivaziv bir test olan anogenital mesafe ölçümünün bir ön test olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca çalışmamızda, anogenital uzunluk ile fertilite arasında anlamlı bir ilişki saptanmamışsa da anogenital mesafe üzerine yapılmış tüm çalışmalar dikkate alındığında daha uzun vadede yapılacak daha geniş analizlerle birlikte, anogenital uzunluğun infertilitenin takip ve tedavisine katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Experimental studies have shown that anogenital distance reflects intrauterine androgen concentrations and is associated with reproductive functions. The purpose of our study; to evaluate the relationship of anogenital length measurement with sperm parameters and fertility. Method: Our study is a single-center prospective study and the anogenital distance and other anthropometric measurements of male patients between the ages of 18-50 who admitted to the Istanbul EAH Gynecology and Obstetrics Clinic IVF (Infertility) outpatient clinic with child request will be taken and the spermiogram results will be studied. Patients with genital infections and genital anomalies were excluded from the study. Results: A statistically significant difference was found between AGDAP/AGDAS and advanced motile sperm parameters (p0,05). In our study, no statistically significant difference was observed between AGDAP/AGDAS and infertility characteristics (p>0,05). Conclusion: In our study, we determined the relationship of anogenital length with anthropometric measurements such as BMI and sperm parameters such as total sperm count and sperm motility. With these findings, we think that measurement of anogenital distance, which is a non-invasive test, can be used as a pre-test in subfertile couples. In addition, no significant relationship was found between anogenital length and fertility in our study. Considering all the studies on anogenital distance, we think that anogenital length can contribute to the follow-up and treatment of infertility, together with wider analyzes to be made in the longer term.