İşletmelerin girişimcilik eğilimlerinin dış ticaret performansına etkisi
The effect of entrepreneurship tendencies of companies on fereign trade performance
  1. Tez No: 646883
  2. Yazar: ÖZLEM MATPAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN PARILTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, İhracat Performansı, Girişimci, İnovasyon, SME, Entrepreneurship, Foreign Trade Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı; İstanbul'da dış ticaret yapmakta olan işletmelerin ithalat ve ihracat faaliyetlerine bakış açısını belirlemek ve girişimcilik ile dış ticaret arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Ticaret yapan işletmelerin eksiklikleri, beklentileri ve dış ticaret faaliyetlerinde karşılaştıkları problemler değerlendirilmiştir. İşletmelerin en fazla karşılaştıkları sorunlar sırasıyla finansal düzensizlik, kalifiye eleman bulma pazar koşullarındaki düzensizlik, yasal ve bürokratik engeller, rakiplerin engellenmesi, değişen teknoloji pazar koşullarındaki, değer yargılar ve bilgi eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın işletmelerin kuruluştan sonra en fazla karşılaştıkları sorunlar sırasıyla bürokrasi, güvensizlik, başarısızlık beklentisi, rol çatışması, ortak bulmada güçlük, ticari tecrübe eksikliği ve ticari tecrübe eksikliği olduğu görülmüştür. Girişimcilik boyutları bakımından çeşitli büyüklükte girişimci ile ihracat performansı bir anket yolu ile tespit edilmiştir. Her girişimcilik boyutuna atfedilen önem arttıkça işletmelerin ihracat ve uluslararası pazarlar bakışının olumlu yönde değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the point of view of import and export activities of foreign trade companies in Istanbul and to determine the relationship between entrepreneurship and foreign trade performance. The shortcomings, expectations and problems of foreign trade companies have been evaluated. The problems faced by enterprises have been determined as financial irregularity, irregularity in market conditions, legal and bureaucratic obstacles, blockade of competitors, changing technology market conditions, value judgments and lack of information. On the other hand, the most common problems encountered by the enterprises after establishment were bureaucracy, insecurity, failure, expectancy, role conflict, lack of common experience, lack of commercial experience Export performance of entrepreneurs have been evaluated via sample survey among exporters in various sizes. It has been seen that export performance and export orientation of the companies one increasing as the importance attributed to each entrepreneurial dimension increase.