Ortaokul yöneticilerinin rekreasyon farkındalık algı düzeylerinin incelenmesi (Batman il örneği)
Investigating recreational awareness perception levels of secondary school administrators (Case of Batman province)
  1. Tez No: 647106
  2. Yazar: UMUT CEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ MUHAMMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Farkındalık Algısı, Okul Yöneticileri, Rekreasyon, Awareness Perception, School Administrators, Recreation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokullarda kurum yöneticilerinin kurum çalışanlarına ilişkin rekreatif farkındalık algı düzeylerini belirlemektir. Araştırmada İşyeri Rekreasyonu Farkındalık Algı Ölçeği (İREFA) Anketi (15 madde) kullanılmıştır. Anket Batman ilindeki ortaokullarda yöneticilik yapan 197 Müdür ve Müdür yardımcılarına uygulandıktan sonra, örneklemden elde edilen verilerin yeterliliğinin belirlemek için KMO. (0,919) testi yapılmıştır. Güvenirlik için Cronbach Alfa değerleri sırasıyla iki alt boyut için Kişisel Esneklik ve Sosyal Uyum 0,941, Kurumsal Bilinç ve Gelişim 0,862 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için non parametrik testlerden Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Batman ilinde görev yapan ortaokul yöneticilerinin farkındalık algıları incelendiğinde rekreasyon faaliyetlerine katılan öğretmenlerin okul yöneticilerince farkındalık düzeyleri iki boyutta da yüksek olduğu (p> 0.05) tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the perception levels of institutional managers' recreational awareness about institution employees in secondary schools. Workplace Recreation Awareness Perception Scale (WRAPS) was used (15 items) in the study. After the questionnaire was applied to 197 School administrators and Vice principals in secondary schools in Batman province, KMO. (0.919) test was applied to identify the sufficiency of data obtained from the sample. Cronbach Alfa values for reliability for two subdimensions were calculated as 0.941 for Personal Flexibility and Social Cohesion and 0.862 for Corporate Awareness and Development, respectively. Kruskal Wallis and Mann Whitney U non-parametric tests were used to analyze the data obtained. When awareness levels of secondary school administrators working in Batman province are examined, it has been found that awareness levels of secondary school administrators on teachers participating in recreational activities are high in both dimensions (p> 0.05).