Liderlikte yeni bir model önerisi: Kukla liderlik
A new model proposal in leadership: Puppet leadership
- Tez No: 647159
- Danışmanlar: DOÇ. SERDAR BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kukla Liderlik, Liderlik Teorileri, Nitel Araştırma, Gömülü Teori, Fenomenolojik Analiz, Betimsel Analiz, İçerik Analizi, Atlas.ti, Puppet Leadership, Leadership Theories, Qualitative Research, Grounded Theory, Phenomenological Analysis, Descriptive Analysis, Content Analysis, Atlas.ti
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
İnsanların var olduğu ilk günden beri liderlik olgusu pek çok araştırmanın odak noktasında yer almaktadır. Mevcut araştırmalar ve liderlik teorileri incelendiğinde; günümüzde hâlâ liderlik türleri ile ilgili araştırma sorunsalları ortaya çıkabilmektedir. Model geliştirme amacıyla tasarlanan bu çalışmada; organizasyonların yönetim kademelerinde yer alan yöneticilerin görüş ve tecrübelerinden hareket edilerek yeni bir liderlik modeli olacağı düşünülen kukla liderlik kavramının ortaya konması amaçlanmaktadır. Kukla liderler, takipçiler tarafından görülmeyen ve/veya fark edilmeyen bir lider tarafından oluşturulan hedefleri aktaran kişi olarak düşünülebilir. Takipçiler, kukla liderin arkasında yer alan, kukla lideri yönlendiren gerçek lideri görmemektedirler. Nitel araştırma desenlerinden biri olan gömülü teori çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmada kukla liderlik kavramının öncüllerini, tanımlamalarını, boyutlarını ve ilişkili olabileceği kavramları ortaya koyabilmek amacıyla özel sektörde görev alan yöneticiler ile beş pilot çalışma, on bir mülakat olmak üzere toplam on altı görüşme gerçekleştirilmiştir. Pilot çalışmaların da içerisinde yer aldığı mülakatlar çeşitli analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çerçevede ilk olarak; verilerin fenomenolojik analizi ve betimsel analizi gerçekleştirilmiştir. Ardından, Atlas.ti programından yararlanılarak mülakat verileri içerik analizine tabii tutulmuştur. İçerik analizi sonucunda veriler; kukla liderlik modelinin meydana gelebileceği organizasyonel ortam, kukla liderlik modelinin ilişkili olabileceği kavramlar ve kukla liderlik modelinin sonuçlar olmak üzere 3 tema altında toplanmıştır. Veri analizi, soyut unsurların incelenmesi ile son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of leadership has been at the focus point of many types of research since the first day when humans existed. When current research and leadership theories are examined; today, research problems related to the kinds of leadership can still arise. In this study designed for model development, based on the opinions and experiences of the managers in the management levels of the organizations, it is aimed to reveal the puppet leadership concept, which is thought to be a new leadership model. Puppet leaders can be thought of as transmitting goals created by a leader who is not seen and / or noticed by followers. The followers do not see the real leader behind the puppet leader, leading the puppet leader. In the study carried out within the framework of the grounded theory, which is one of the qualitative research designs, in order to reveal the antecedents, definitions, dimensions and concepts that can be related to the puppet leadership, sixteen interviews were conducted, including five pilot studies and eleven interviews. Interviews, including pilot studies, were analyzed using various analysis techniques. In this framework, firstly; phenomenological analysis and descriptive analysis of the data were carried out. Then, the data obtained from the interviews were subjected to content analysis by using the Atlas.ti program. Data as a result of the content analysis performed; The organizational environment in which the puppet leadership model can take place has been gathered under three themes: organizational environment in which the puppet leadership model can ocur, concepts that the puppet leadership model may relate to and results of the puppet leadership model. Data analysis ended with the study of metaphor elements.