Feststellung der bereitschaft der daf-lehramtsstudierenden zur lernerautonomie: Eine studie zur entwicklung und anwendung einer skala
Almanca öğretmen adaylarının öğrenen özerkliğine hazır olma durumlarının tespiti: Ölçek geliştirme ve uygulama çalışması - Determining the readiness of German language teacher canditates to learn autonomy: A scale development and application study
  1. Tez No: 647258
  2. Yazar: YUNUS EMRE SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL KARASU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçek geliştirme, Öğrenen özerkliği, Alman dili ve Eğitimi, Yabancı dil öğretimi, Scale development, Learner autonomy, German teacher training, Foreign language didactics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Günümüzde öğrenen özerkliği, eğitim süreçlerinin planlanmasında önemli bir pedagojik kavram olarak kabul edilmektedir ve öğretmen özerkliği ise, yaşam boyu öğrenme paradigmasını geliştirmede en önemli faktör gibi görünmektedir. Yabancı diller alanında CEFR ve MEB tarafından bu görüş desteklenmekte ve önemli bir eğitim hedefi olarak görülmektedir. Yabancı dil öğretiminde öğrenen özerkliğinin geliştirilmesi için, birçok araştırmacı özellikle ve geçerli ve güvenilir ölçüm araçlarına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu gereksinimi yerine getirmek için, bu çalışmada, ilk olarak Alman Dili Eğitimi Bölümü öğrencilerinin özerk öğrenmeye hazır olma durumlarını tespit etmek amacıyla yeni bir ölçek geliştirmeyi amaçlanmıştır. İkinci olarak, geliştirilen ölçek, örneklerin çeşitli sosyo-demografik özelliklerini analiz etmek ve değerlendirmek için kullanılmıştır. Araştırma sorularından yola çıkarak oluşturulan araştırma modeli nicel araştırma yöntemlerine dayanmaktadır. Ancak madde havuzunun oluşturulması için nitel verilerden yararlanılmıştır. Madde ve faktör analizleri (EFA, CFA) çeşitli üniversitelerden toplanan farklı verilerle gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, ölçeğin son versiyonu“taktikler”,“stratejiler”,“sorumluluk algısı”,“tutum ve motivasyon”olmak üzere dört alt boyut ve 19 maddeden oluşmaktadır. CFA bağlamında yapılan analizde ölçeğin Cronbach Alpha ortalama değerinin 0.850 olduğu tespit edilmiştir. Bulgulara göre katılımcıların özerk öğrenmeye hazır olma ölçeğinden aldıkları ölçek genel ve alt boyutları ortalama değerlerinin nötr değer olan (M=3)'ün üstünde olduğu tespit edilmiştir. Sosyodemografik değişkenlere göre yapılan testlerde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Learner autonomy is today considered an important pedagogical concept in the planning of educational processes and teacher autonomy seems to be the most important factor in promoting the lifelong learning paradigm. In the field of foreign languages, it is also supported by CEFR and MEB and is seen as an important educational objective. In order to promote learner autonomy in FLT, many researchers stress the need for particularly valid and reliable measuring instruments. In order to fulfill this requirement, the present study first aimed to develop a scale measuring the readiness of BA students in the Department of German Language Teacher Training for autonomous learning. Secondly, the developed scale was used to analyze and evaluate various socio-demographic characteristics of the samples. In light of the research questions, this work is based on quantitative research methods. Yet, qualitative data was also used for the creation of the item pool. Item and factor analyses (EFA, CFA) were carried out with the different data collected from various universities. As a result, the final version of the scale contains 19 items and four factors, namely tactics, strategies, responsibility and attitude, and motivation. As a result, the final version of the scale contains 19 items and four factors, namely“tactics”,“strategies”,“sense of responsibility, ”attitude and motivation". The total value of Cronbach Alpha of the scale based on the CFA was 0.850. The results showed that the mean values of the participants were above the neutral value (M > 3) in all dimensions of the scale (SMBLD). However, considerable differences between the sub-dimensions of the scale were observed and significant differences based on socio-demographic characteristics were found.