Erklären als sprachliches handeln im daf-unterricht an der hochschule (Eine empirische analyse aus der sicht der funktional-pragmatischen perspektive am beispiel der Anadolu Universität)
Almanca yabancı dil derslerinde dilsel eylem yönüyle 'açıklama' (İşlevsel edimbilim açısından uygulamalı bir araştırma Anadolu Üniversitesi örneği) - Explanation as language activity in German as a foreign language lessons (An empirical exam from the view of the functional–pragmatic perspective on the example of the Anadolu University)
  1. Tez No: 647276
  2. Yazar: ÖZLEM KAVAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Functional-pragmatic discourse analysis, Explanations in German as a foreign language, the patterns of the explanations, Lecturer explanations, Undergraduate student explanations In dieser Arbeit wurde beabsichtigt
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada, Almanca Öğretmenliği Programında öğretim elemanının ve öğrencilerin kullandığı dilsel açıklamaların sınıf içinde nasıl gerçekleştiğinin tespit edilmesi, Almanca olarak işlenen derslerde dilsel açıklamalar için tipik örnekçelerin (sprachliche Handlungsmuster) ortaya konulması ve hangi tür dilsel açıklamalar kullanıldığının incelenmesi amaçlanmıştır. Veriler, İşlevsel Edimbilim Yöntemiyle 2015- 2016 Öğretim yılı Bahar Döneminde“Almanca Gramer II”,“Karşılaştırmalı Ülke bilgisi II”derslerinde 60 saatlik bir ses kaydı alınarak analiz edilmiştir. Çalışmaya 4 öğretim elemanı ve 50 öğrenci katılmıştır. Sözlü verilerin yazıya çevrilmesinde EXMERaLDA yazılımı kullanılmıştır.“Almanca Gramer II”ve“Karşılaştırmalı Ülke bilgisi II”derslerinde kendine has örnekçeler elde edilmiştir. Dilsel açıklamada genelde üç açıklama türünden (açıklama-neden, açıklama-nasıl, açıklama-ne) faydalanılmıştır. Derste giriş, gelişme ve sonuç bölümünde yapılan dilsel açıklamalar incelendiğinde, giriş ve sonuç bölümünde aynı türden dilsel açıklamalar kullanıldığı görülmektedir. Gelişme bölümünde“Almanca Gramer II”, dersinde daha çok kısa dilsel açıklamalara yer verilirken,“Karşılaştırmalı Ülke bilgisi II”dersinde dilsel açıklamaların cümle halinde olduğu saptanmıştır. Analiz sonucunda elde edilen verilerin ışığında, yabancı dil derslerindeki dilsel açıklamaların, derslerde daha da verimli hale gelmesini amaçlayan somut önerilere yer verilmiştir. Anahtar Sözçükler: İşlevsel Edimbilimde Söylem Çözümlemesi, Almanca Yabancı Dil dersinde açıklamalar, Açıklamaların eylem örnekçeleri, Öğretim elemanın açıklamaları, Üniversite öğrencisinin açıklamaları
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the linguistic explanations of the lecturer and students of the department of German language teaching with regard to the implementation of explanations in class, to reveal typical examples (sprachliche Handlungsmuster) for linguistic explanations in German lessons and to examine what kind of linguistic explanations are used. Data was analyzed by using a functional pragmatic method in the Spring Semester of the 2015-2016 academic year by taking a 60 hour audio recording in the courses“German Grammar II”and“Comparative Country Knowledge II”. Four lectures and 50 students participated in the study. EXMERaLDA software was used to translate verbal data into writing. In the“German Grammar II”and“Comparative Country Knowledge II”courses specific examples were gained. In linguistic explanation, generally three types of explanation (explain-why, explain-how, explain-what) were used. When the linguistic descriptions practiced in the introduction, development and conclusion section of the course are examined, it has been observed that same types of linguistic descriptions are used in the introduction, development and conclusion section. In the development section, in“German Grammar II”course, mostly short word-like linguistic explanations are introduced whereas in“Comparative Country Knowledge II”linguistic explanations are determined in sentences. At the end of the analysis, in consideration of the data obtained, revealing the linguistic explanations in the foreign language lessons, makes the lessons more efficient.