İyi yönetişim ve insani kalkınma: Afrika ülkeleri örneği
Good governance and human development: Case of African countries
- Tez No: 647318
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İyi Yönetişim, Yönetişim, Kalkınma, İnsani Kalkınma, Afrika, Good Governance, Governance, Human Development, Development, Africa
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu çalışmada Afrika ülkeleri örneğinde iyi yönetişim ve insani kalkınma ilişkisi tartışılmıştır. Bu doğrultuda çalışma, teorik çerçeve ve uygulama olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde literatür taraması yoluyla kalkınma, insani kalkınma, yönetişim ve iyi yönetişimin kavramsal ve operasyonel olarak farklı tanımları araştırılmıştır. Daha sonra, iyi yönetişim ve insani kalkınma ilişkisi konusundaki literatürde mevcut argümanlar ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmada hem kavramsal hem de operasyonel tanımlamalar konusunda iyi yönetişim için DB (Dünya Bankası), insani kalkınma için de Birleşmiş Milletler (BM)'in verileri esas alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde iyi yönetişim ve insani kalkınma ilişkisi, 1996-2017 yılları arası 34 Afrika ülkesi örneğinde nicel ve nitel analiz yöntemleri kullanılarak test edilmiştir. Nitel analizde betimsel tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Nicel analizde, bağımlı değişken olarak BM'nin insani kalkınma endeksi, bağımsız değişken olarak da DB'nin iyi yönetişim endeksi kullanılmıştır. Nicel analizde Panel veri analiz yönteminin kullanıldığı çalışmada yatay kesit bağımlılığı testi, CADF ve CIPS panel birim kök testi, Dumitrescu ve Hurlin nedensellik testi, Durbin-Hausman eşbütünleşme ilişkisi testleri kullanılmıştır. Eş bütünleşme katsayıları PDOLS yöntemiyle tahmin edilmiştir. Analizler sonucunda; iyi yönetişim ve insani kalkınma arasında karşılıklı pozitif etkileşim olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmanın analizinin güvenilirlik kontrolünde, kamu harcamalarının GSYİH'ye oranı DB'den elde edilen verilerle aynı ülkeler ve aynı yıllar kullanılarak bağımsız değişkenlere eklenmiş ve PDOLS testi tekrarlanmıştır. Güvenilirlik kontrolü neticesinde de insani kalkınma ve iyi yönetişim ilişkisinde anlamlılık düzeyinin değişmediği görülmüştür. Analizler, Eviews 9 programıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study discusses relationship between good governance and human development in the case of African countries. The study consists of theoretical framework and analysis. In the first part through literature review the concepts of development, human development, governance and good governance has been defined as theoretical and operational. Then, the arguments of relationship between good governance and human development are put forward. The study is based on the data of the World Bank (WB) for good governance and the United Nations (UN) for human development in both theoretical and operational definitions. In the second part of the study, the relationship between good governance and human development was tested using quantitative and qualitative analysis methods in 34 African countries between 1996 and 2017. In qualitative analysis, descriptive thematic analysis method was used. In the quantitative analysis, the human development index of the UN has been utilized as the dependent variable and the good governance index of the WB has been utilized as the independent variable. In quantitative analysis panel data analysis method is applied and cross-sectional dependence test, CADF and CIPS panel unit root test, Dumitrescu and Hurlin causality test, Durbin-Hausman cointegration relationship tests are applied. Co-integration coefficients are estimated by PDOLS method. As a result of analysis; there is a meaningful relationship and interaction between good governance and human development. In the robustness control of the analysis of the study, the ratio of public expenditures to GDP is added to the independent variables using the same countries and same years with the data obtained from the WB and the PDOSL test is repeated. As a result of robustness control, it is seen that the level of significance does not change in the relationship between human development and good governance. The analyzes are performed with Eviews 9 program.