Kronik karaciğer fibrozu oluşturulan genç ve yaşlı farelerde inflamatuar ve anti-inflamatuar sitokin genlerinin ifade edilme düzeyinin araştırılması
Investigation of the expression level of inflammatory and anti-inflammatory cytokine genes in young and old mice with chronic liver fibrosis
- Tez No: 647419
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK KAYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Fibrozis, Karaciğer, Dalak, Sitokin, Fibrosis, Liver, Spleen, Cytokine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Vücudumuzdaki en büyük organ olan karaciğerin immün sistem üzerindeki etkisi tam olarak bilinmemektedir. Projemizin amacı, kronik karaciğer fibrozu esnasında karaciğer ve sekonder lenfoid organ olan dalakta gelişen hücresel yanıtın moleküler düzeyde analizi ve ayrıca genç ve yaşlı deneklerden elde edilen verilerin karşılaştırılarak yaşlanmanın karaciğerdeki immün yanıt üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Kronik fibroz modeli oluşturmak amacıyla BALB/c farelere ip. Thioacetamide enjeksiyonu yapılmıştır. Tüm gruplarda karaciğer ve dalak dokularında inflamatuar ve anti-inflamatuar sitokin genlerinin ifade edilme düzeyleri araştırılmış, karaciğer dokularında histolojik ve immünohistokimyasal analizler yapılmıştır. Bulgular: Genç fibrotik deneklerin karaciğer dokularında TNF-IL-10 ve TGF- gen ifade düzeyleri genç naive deneklere göre artış gösterirken, ROR-t,ve IFN- gen ifade düzeylerinde azalma saptanmıştır. Dalak dokularında ise GATA-3, FOXP3 ve TNF- gen ifade düzeyleri artış göstermiştir. Yaşlı fibrotik deneklerin karaciğer dokularında ROR-t, T-bet, IL-10 ve IFN- gen ifadeleri yaşlı naive deneklere göre azalmaktadır. Dalakta ise T-bet ve IFN- gen ifade seviyeleri azalmıştır. Yaşlanma ile beraber karaciğer dokusunda T-bet, IL-10 ve TGF- gen ifadelerinde artış saptanmıştır. Ayrıca yaşlı deneklerin dalaklarında TGF-IL-17, ROR-t ve IL-2 dışındaki tüm genlerin ifade düzeyleri artmıştır. Sonuç: Karaciğer fibrozu esansında genç bireylerde karaciğerin hem inflamatuar hem de anti-inflamatuar yanıtı desteklediği, dalakta ise anti-inflamatuar yanıtı desteklediği anlaşılmaktadır. Yaşlanmaya bağlı olarak fibroza karşı verilen immün yanıtın farklılık gösterdiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim:The effect of the liver, the largest organ in our body, on the immune system is not fully known. The aim of our project is to analyze the cellular response that develops in the liver and the spleen, at molecular level during chronic liver fibrosis, and also to investigate the effect of aging on the immune response in the liver by comparing the data obtained from young and old subjects. Material and Method: In order to create chronic fibrosis model thioacetamide was injected via i.p route to BALB/c mice. The expression levels of inflammatory and anti-inflammatory cytokine genes in liver and spleen tissues were investigated in all groups, and histological and immunohistochemical analyzes were performed on liver tissues. Results: TNF-IL-10 and TGF- gene expression levels in liver tissues of young fibrotic subjects increased compared to young naive subjects, while ROR-t, IL-4 and IFN- gene expression levels decreased. GATA-3, FOXP3 and TNF- gene expression levels increased in spleen tissues. ROR-t, T-bet, IL-10 and IFN-gene expressions in the liver tissues of elderly fibrotic subjects decreased compared to elderly naive subjects. In the spleen, T-bet and IFN- gene expression levels decreased. T-bet, IL-10 and TGF- gene expressions increased in liver tissue as a result of aging. In addition, expression levels of all genes except TGF-IL-17, ROR-t and IL-2 increased in the spleens of elderly subjects. Conclusion: Our findings reveal that the liver supports both the inflammatory and anti-inflammatory response in young individuals during liver fibrosis, while the spleen supports the anti-inflammatory response. It appears that the immune response to fibrosis varies depending on aging.