Sağlıklı bireylerde farklı gerimlerde uygulanan kinezyo bantlama tekniğinin basınç ağrı eşiği ve ağrı toleransı üzerine etkisi
The effect of kinesiotaping technique applied in different tension on healthy individual's pressure pain threshold and pain tolerance
- Tez No: 647426
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: basınç ağrı eşiği, ağrı toleransı, kinezyo bantlama, algometre, pressure pain threshold, pain tolerance, kinesiotaping, algometer
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma kinezyo bantlamanın (KB) sağlıklı bireylerde farklı gerimlerde uygulanmasının basınç ağrı eşiği ve ağrı toleransına etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Yöntem: Randomize kontrollü ve çift kör bu çalışma, yaş ortalaması 21,04±2,0 yıl olan toplam 90 sağlıklı erkek olgu üzerinde gerçekleştirildi. Olguların demografik bilgileri kaydedildi. Olgular plasebo (%0 gerim-n=23), %50 gerim (n=24), %75 gerim (n=22) ve %100 gerim (n=21) grupları olarak dört gruba randomize olarak ayrıldı. Kinezyo bant dominanat taraf lateral epikondil bölgesini açıkta bırakacak şekilde, diamond shape tekniğine göre distalden proksimale uygulandı. Basınç ağrı eşiği ve ağrı toleransının ölçümüleri lateral epikondil üzerinden dijital algometre kulanılarak yapıldı. Ölçümler bantlama öncesi, bantlamadan hemen sonra ve bantlamadan 30 dk. sonra gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmanın sonuçları lateral epikondil bölgesine uygulanan kinezyo bantlamada kullanılan diamond shape tekniğinin basınç ağrı eşiği ve ağrı toleransına etki etmediğini göstermiştir (p>0.05). Tartışma: Çalışmanın sonuçları, sağlıklı bireylerde lateral epikondile farklı gerimlerde uygulanan kinezyo bantlamanın ağrı eşiği ve ağrı toleransı üzerine bir etkisi olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to determine the effects of kinesio taping in healthy individuals at different tension on pressure pain threshold and pain tolerance. Method: This randomized controlled and double-blind study was performed on 90 healthy male subjects with an average age of 21.04 ± 2.0 years. The subjects were randomized into four groups as placebo (0% tension- n=23), 50% tension (n= 24) , 75% tension (n=22) and 100% tension groups (n=21). The kinesio tape was applied from distal to proximal, exposing the lateral epicondyl region on the dominant side. Pressure pain threshold and pain tolerance were measured using digital algometer over the lateral epicondyle. Measurements were carried out, before taping, immediate after taping and 30 min. after taping. Results: When the data were analyzed, it was seen that the kinesio taping applied at different tensions had no effect on pressure pain threshold and pain tolerance (p> 0.05). Discussion: The results of the study showed that kinesio taping applied to lateral epicondyle at different tensions in healthy individuals had no effect on pain threshold and tolerance.