The impact of leadership styles on teacher's jobs satisfactions
Liderlik stillerinin öğretmenin iş memnuniyetleri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 647547
  2. Yazar: JOTYAR ALI TAHER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHA SAYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, Otokratik Liderlik, Demokratik Liderlik, ĠĢ Tatmini, Öğretmenler, Leadership Styles, Autocratic Leadership, Democratic Leadership, Job Satisfaction, Teachers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalıĢmanın amacı, liderlik stillerinin öğretmenlerin iĢleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu çalıĢma, araĢtırmanın niteliğine göre amaç ve betimsel anket açısından uygulamalı bir araĢtırmadır. Bu çalıĢmanın istatistiksel evreni, Süleymaniye ilindeki devlet okullarında çalıĢan 200 kiĢilik tüm öğretmenlerden oluĢmaktadır. Örneklem büyüklüğü Morgan tablosunu kullanan 127 kiĢiydi ve basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçildi. Veriler, geçerlilik ve güvenilirliği onaylanan iki standart Liderlik Tarzları (LSMQ) ve Öğretmen ĠĢ Doyumu Ölçeği (JSST) kullanılarak toplanmıĢtır. Veriler, regresyon, T-TESTĠ ve ANOVA testi kullanılarak SPSS yazılımı ile analiz edildi. Bu çalıĢmanın sonuçları, otoriter ve demokratik liderlik tarzının ortalamasının 3 ve 2,78 olduğunu göstermiĢtir. Sonuçlar otoriter liderlik tarzının okul öğretmenlerinin iĢ doyumu üzerinde zayıf ve olumsuz bir etkiye sahip olduğunu göstermiĢtir (-0.273). Demokratik liderliğin okul öğretmenlerinin iĢ tatmini üzerindeki etkisi de doğrulanmıĢtır (0.974), bu da bu liderlik tarzının öğretmenlerin iĢ tatmini üzerinde güçlü bir etkisine iĢaret etmektedir. Ancak iĢ doyumu boyutları açısından iĢ doyumu ile kadın ve erkek, yaĢ grupları ve iĢ deneyimi arasında farklılıklar vardı. Sonuçlara göre, kadınlar arasında ücret ve meslektaĢ memnuniyeti erkeklerden daha fazladır. YaĢ, aynı zamanda denetim ve çalıĢma koĢullarının memnuniyetini de etkiler. Sonuçlar, iĢ deneyiminin iĢ tatmini ve denetleme üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the impact of leadership styles on teachers' jobs. The present study is an applied research in terms of purpose, and descriptive-survey According to Nature of the Study. The statistical population of this study consisted of all teachers employed in public schools in Sulaimaniyeh province with 200 persons. The sample size was 127 people using Morgan table and were selected by simple random sampling method. Data were collected using two standard questionnaires of Leadership Styles (LSMQ) and Teacher Job Satisfaction Scale (JSST), which validity and reliability were confirmed. Data were analyzed by SPSS software using regression, t-test, and ANOVA test. The results of this study showed that the authoritarian and democratic leadership style has the mean of 3 and 2.78. The results showed that authoritarian leadership style had a weak and negative effect on the job satisfaction of school teachers (-0.273). The effect of democratic leadership on school teachers 'job satisfaction was also confirmed (0.974), indicating a strong effect of this leadership style on teachers' job satisfaction. Among the demographic factors, the effect of gender, age and job experience on job satisfaction was not confirmed. But in terms of job satisfaction dimensions, there were differences between men and women, age groups and job experience, with job satisfaction. According to the results, satisfaction of pay and colleagues among women is greater than men. Age also affects the satisfaction of the Supervision and Working conditions. The results showed that work experience had a significant effect on satisfaction of work and Supervision.