Estimation of genetic parameters of the productive andreproductive traits in holstien friesian cattles raised on X-farm of Turkey
Türkiye'nin X-çiftliğinde yükselen tatil filmi kedilerindeüretici ve üreme ticaretlerinin genetik parametrelerinintahmini
  1. Tez No: 647668
  2. Yazar: SADAF QADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Holstein be sığır, süt verimi, kuru dönem, buzağılama aralığı, servis süresi, kalıtım, Holstein Friesian cattle, milk yield, dry period, calving interval, service period, heritability
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvansal Üretim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, Türkiye de siyah alaca sığırların süt ve üreme özelliklerine ilişkin varyans bileşenleri ve genetik parametreleri hesaplamak amacıyla yapılmıştır. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinden temin edilen ve 2013- 2018 yılları arasında buzağılayan 765 süt sığırına ait veriler kullanılmıştır. İncelenen süt verim özellikleri ve üreme özellikleri sırası ile 305 günlük süt verimi, kuru dönem, laktasyon süresi buzağılama aralığı ve servis periyodudur. Genetik parametrelerin hesap edilmesinde hayvan AIREMLf90 paket programı kullanılmıştır. Bu modelde buzağılama yılı, buzağılama sezonu, laktasyon numarası, kuru dönem, laktasyon süresi ve ilkine buzağılamadaki yaş incelenen karakterler için sabit faktörler olarak modele dahil edilmiştir. AFC, 305d MY ve LL haricindeki bütün özelliklerde önemli bulunmuştur, DP ve laktasyon sırası 305dMY ve LL için önemliyken CY sadece LL ve CI için önemli bulunmuştur. Süt ve üreme özellikleri için kalıtım derecesi sırasıyla 0.1 305d MY), 0.03 (DP), 0.1 (LL), 0.09 (CI) ve 0.1 (SP) bulunmuştur. Süt ve üreme özellikleri için düşük 8 kalıtım derecesi tahmini, iyi bir ıslah programını takip edilerek daha iyi çevresel, iklimsel ve besleme uygulanarak artırılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to estimate variance components and genetic parameters for milk and reproductive traits of Holstein Friesian cattle in Turkey. Data of 765 dairy animals was taken Cattle breeder of from Turkish association farm. Cows who calved between 2013 to 2018 were used. The productive traits studied were 305 days milk yield (305d MY), dry period (DP), lactation length (LL) and reproductive traits studied were calving interval (CI) and service period (SP) of Holstein Friesian cattle. Genetic parameters were obtained by Average Information Restricted Maximum Likelihood (AIREMLf90) using animal model. In the model calving year, calving season, parity, dry period, lactation length and age at first calving were included as fixed effects for the studied traits. AFC was found significant for all traits except 305d MY and LL, CY was significant only to LL and CI while DP and parity was significant to 305dMy and LL, respectively. Heritability estimates for productive and reproductive traits were 0.1 (305d MY), 0.03 (DP), 0.1 (LL), 0.09 (CI) and 0.1 (SP). Estimation of low heritability for productive and reproductive traits indicates that improvement can be done through better environmental, climatic, and nutritional conditions followed by a good breeding program.