Youtube oyun vloglarının topluluk iletişimi pratiği olarak incelenmesi
Study of Youtube game vlogs in terms of community communication
  1. Tez No: 647763
  2. Yazar: BEYHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. B. OĞUZ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Cemaat, Youtube, İçerik Üretimi, Oyun Vlogu, Virtual Community, Youtube, Content Production, Game Vlog
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yeni iletişim teknolojileri arasında ön plâna çıkan internetin ve web teknolojilerinin bütün dünyada yaygınlaşmasıyla yeni toplumsallaşma biçimleri ve iletişim pratikleri de hayatımıza girmiştir. Gerçek mekanlarda var olan cemaat kavramı, zaman içerisinde dönüşüm geçirmiş ve sanal dünyada yeniden inşa edilmiştir. Etkileşimli bir sanal dünyada bir araya gelen kullanıcılar web 2.0 teknolojisinin sunduğu imkânlar sayesinde kendi içeriklerini oluşturmaya başlamışlardır. Bireyler sanal dünyada ortak zevkleri için bir araya gelmekte ve yeni topluluklar oluşturmaktadırlar. Youtube, kullanıcılarına kişisel kanallarında içerik oluşturma imkânı sunmaktadır. Böylece kullanıcılar, ortak zevkleri doğrultusunda favori Youtube kanallarında bir araya gelerek sanal cemaatler oluşturmakta ve birbirleriyle iletişim kurmaktadırlar. Çalışmanın amacı Youtube'da oyun vlogu izlemek için bir araya gelen sanal cemaatlerin yapısını ve iletişim pratiklerini incelemektir. Tezin ilk bölümünde yeni iletişim teknolojilerinin zaman içerisindeki gelişimi ve sosyal medya platformlarının ortaya çıkışından bahsedilmektedir. İkinci bölümde ise cemaat kavramının tarihsel süreç içerisinde gösterdiği değişimler ve sanal cemaat kavramı üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise bir sanal cemaat olan Burak Oyunda oyun vlogu topluluğu ve topluluğun iletişim pratikleri incelenmiştir. Burak Oyunda kanalından seçilen 4 videoya yapılan 4802 yorum, netnografi araştırma deseni ile analiz edilmiştir. Analiz neticesinde topluluğun 3 farklı üye grubundan oluştuğu ve birbirlerinden farklı iletişim pratikleri geliştirdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of the Internet and web technologies, which have become prominent among the new communication technologies, new forms of socialization and communication practices have entered into our lives. The concept of congregation, which exists in real spaces, has transformed over time and rebuilt in the virtual world. Coming together in an interactive virtual world, users have started to create their own content thanks to the possibilities offered by web 2.0 technology. Individuals come together for the common pleasure in the virtual world and form new communities. Youtube allows its users to create content on their personal channels. In this way, users come together on their favorite Youtube channels to create virtual communities and communicate with each other in line with their common tastes. The aim of the study is to examine the structure and communication practices of virtual communities coming together to watch the game vlog on Youtube. In the first part of the thesis, the development of new communication technologies over time and the emergence of social media platforms are mentioned. In the second part, the changes that the concept of the community has shown in the historical process and the concept of virtual community have been emphasized. In the last chapter, the game vlog community and its communication practices are examined. 4802 comments on 4 videos selected from Burak Oyunda channel were analyzed with netnography research design. As a result of the analysis, it has been determined that the group consists of 3 different member groups and developed different communication practices from each other.