The moderator role of maternal attachment between mothers' and children's elaborativeness in mother-child reminiscing
Anne bağlanmasının annelerin ve çocukların geçmiş yaşantı konuşmalarındaki detaylandırıcılıkları ilişkisindeki düzenleyici rolü
- Tez No: 647774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK ŞAHİN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: detaylandırıcılık, geçmiş yaşantı konuşmaları, anne bağlanma stilleri, anne-çocuk ikilileri, elaborativeness, reminiscing, maternal attachment styles, mother-child dyads
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Mevcut çalışma, anne-çocuk ikililerinin ortak anı konuşmalarındaki detaylandırıcılıkları arasındaki ilişkiyi, annenin romantik bağlanma stillerinin düzenleyici rolüne ilişkin olarak araştırmayı hedeflemiştir. Mevcut çalışma kapsamında, 288 anne ve 4-6 yaş aralığındaki çocuklarının katılımı ile ev ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Bu ev ziyaretlerinde, her anne-çocuk ikilisi ortak yaşadıkları geçmiş bir olay hakkında 5 dakika boyunca konuşmuşlardır. Anneler kendilerinin bağlanma stillerini bildirmişlerdir. Anne ve çocukların detaylandırıcılığını ölçmek için konuşmalar anneler ve çocuklar için ayrı ayrı kodlanmıştır. Mevcut çalışmanın bulguları çocukların yaş gruplarının anne bağlanma stili, annelerin ve çocukların anı konuşmalarındaki detaylandırıcılıkları arasındaki ilişki açısından önemli bir unsur olduğunu ortaya koymuştur. 48-60 ay yaş grubunda, annenin bağlanma kaygısı, annelerin ve çocukların detaylandırıcılıkları arasındaki ilişkide düzenleyici bir role sahip olduğu görülmüştür ve annenin düşük bağlanma kaygısı anne-çocuk ikililerinin yüksek detaylandırıcılığını desteklemiştir. Ancak 61-72 ay yaş grubu ve 48-72 ay genel yaş grubunda annenin bağlanma kaygısı ikililerin detaylandırıcılıkları arasındaki ilişkiyi etkilememiştir. Ayrıca, anne bağlanma kaçınması annelerin ve çocukların detaylandırıcılıkları arasındaki ilişkiyi tüm yaş gruplarında etkilememiştir. Mevcut çalışma, anne detaylandırıcılığının çocuk detaylandırıcılığı için olan yordayıcı değerini 4-6 yaşları için göstermiştir ve bu açıdan, otobiyografik bellek alanyazınında yer alan daha önceki bulguları tekrarlamıştır. Çalışma bulguları ilgili alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to investigate mother-child dyads' elaborativeness in shared memory conversations in relation to the moderator role of mothers' romantic attachment style. Within the scope of the current study, home visits were implemented with the participation of 288 mothers and their 4 to 6-year-old-children. Each mother-child dyad conversed about a shared past event for 5 minutes during the home visits, and mothers reported their attachment styles. Conversations were coded separately for mothers and children to assess their elaborativeness. The findings revealed that the age group of children was an important factor for relationships among maternal attachment styles, mothers', and children's elaborativeness in memory conversations. In 48-60 months age group, maternal attachment anxiety had a moderator role in the relationship between mothers' and children's elaborativeness, and lower maternal attachment anxiety supported high elaborative reminiscing style of mother-child dyads. However, in 61-72 months age group and 48-72 months overall age group, maternal attachment anxiety did not moderate the relationship between elaborativeness of dyads. Furthermore, maternal attachment avoidance did not moderate the relationship between mothers' and children's elaborativeness in all age groups. The current study demonstrated the predictive value of mothers' elaborativeness for child elaborativeness from 4 to 6 ages by replicating previous findings in the autobiographical memory literature. The findings were discussed in light of the related literature.