Serum ferritin düzeyleri ile depresyon ilişkisi
The Relationship Between Serum Ferritin Level And Depression
- Tez No: 647873
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ferritin, Demir eksikliği, Depresyon, Beck depresyon ölçeği
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Demir eksikliği ve depresyon önemli halk sağlığı sorunlarıdır. Bu çalışmanın amacı, demir eksikliği ile depresyon arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi Aile Hekimliği polikliniğinde kesitsel bir araştırma olarak yürütüldü. Serum ferritin düzeyi düşük 146, serum ferritin düzeyi normal 162 olmak üzere toplam 308 kişi çalışmaya dâhil edildi. Gönüllü katılımcılara demografik bilgiler anketi ve Beck depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulandı. Çalışma için etik kurul onayı alındı. Bulgular: Katılımcıların %76'sı kadın olup, katılımcıların BDÖ skoru ortalaması 11,4 ± 7,1'dir. Katılımcıların %16'sında anemi, %14'ünde depresyon öyküsü vardı. Yaş grupları, serum ferritin düzeyi, cinsiyet, depresyon öyküsü ve anemi; BDÖ skorunu etkileyen önemli değişkenler olarak bulundu (p< 0,05). Serum ferritin düzeyi düşük olanların (n=146), %13,7'sinde (n=20) orta şiddetli depresif belirti ve %5,5'inde (n=8) ağır şiddetli depresif belirti gözlendi. Serum ferritin düzeyi düşük olanların %28,8'inde (n=42) depresyon tespit edilirken, ferritin düzeyi normal olanların %6,2'sinde (n=10) depresyon tespit edildi. Depresyon prevalansı kadınlarda (%18,8) erkeklere (%10,8) oranla daha fazla bulundu. Ayrıca anemisi olanların %34,7'sinde depresyon varken, anemisi olmayanların %13,5'inde depresyon vardı. Sonuç: Demir eksikliği olan hastalar birçok uzmanlık dalı tarafından değerlendirilmektedir. Fakat hastaların genellikle duygudurum değerlendirilmesi yapılmamaktadır. Çalışmamızda ferritin düzeyi düşük kişilerde, ferritin düzeyi normal olan kişilere göre BDÖ skoru daha yüksek, depresif belirtiler daha şiddetli ve depresyon daha sık olarak tespit edildi. Çalışmamızın sonuçları demir eksikliği olan hastaların duygudurum değerlendirilmesinin yapılmasının gerekliliğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Serum Ferritin Level And Depression Aim: Iron deficiency and depression are important public health problems. The aim of this study is to investigate the relationship between iron deficiency and depression. Method: This study was carried out as a cross-sectional study in Karadeniz Technical University Family Medicine outpatient clinic. A total of 308 people, 146 with low serum ferritin level and 162 with normal serum ferritin level, were included in the study. Demographic information questionnaire and Beck depression inventory (BDI) were applied to volunteer participants. Ethics committee approval was received. Results: 76% of the participants are women, the average BDI score of the participants is 11,4 ± 7,1. 16% of the participants had anemia and 14% had a history of depression. Age groups, serum ferritin level, gender, history of depression and anemia; found to be important variables affecting the BDI score (p< 0,05). Of those with low serum ferritin level (n=146), 13.7% (n=20) had moderate severe depressive symptoms and 5.5% (n=8) had heavy severe depressive symptoms. While depression was detected in 28.8% (n=42) of those with low serum ferritin level, depression was detected in 6.2% (n=10) of those with normal serum ferritin level. Depression prevalence was higher in women (18.8%) than men (10.8%). In addition, 34.7% of those with anemia and 13.5% of those without anemia had depression. Conclusion: Patients with iron deficiency are evaluated by many specialties. However, mood assessment of patients is not generally performed. In our study, patients with low ferritin levels had higher BDI scores, more severe depressive symptoms, and more frequent depression than those with normal ferritin levels. The results of our study support the necessity of evaluating the mood of patients with iron deficiency. Keyword: Ferritin, Iron deficiency, Depression, Beck depression inventory