Uluslararası ticaret yapan işletmelerin sosyal medya kullanımına yönelik nitel bir araştırma
A qualitative fieldwork for using social media of international companies
  1. Tez No: 648141
  2. Yazar: ARDA AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Uluslararası Ticaret, İşletme, İletişim, Teknoloji Kullanımı, Social Media, International Trade, Business, Communication, Use of Technology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde ülkeler arasındaki savaşlar artık savaş meydanlarında değil, ticari pazarlarda yaşanmaktadır. Doğal olarak bu savaşta kullanılan silahlar, tank veya tüfek değil etkili iletişim ve teknoloji kaynaklarıdır. Sosyal medya tam da bu silahları içinde barındıran yalnızca ülkelerin değil, ticari işletmelerin hatta bireylerin etkin kullanım ile fark yaratabileceği bir mecra olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medyanın giderek büyüyen etkisine bilim dünyası kayıtsız kalmamış özelliklerde son yıllarda sosyal medya ile ilgili akademik çalışmalar artmıştır. Ancak sosyal medyanın etki alanının oldukça geniş olması uluslararası ticaret yapan işletmelerin sosyal medya kullanımıyla ilgili çalışmaları oldukça sınırlı kılmıştır. Bu bağlamda yapılan araştırmanın temel amacı, uluslararası ticaret yapan işletmelerin sosyal medya kullanım şekillerini ve bu şeklin yarattığı etkiyi ortaya koymaktır. Araştırmada Türkiye'de uluslararası ticaret yapan ve aktif sosyal medya kullanan beş işletmenin beş aylık sosyal medya kullanımı içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve birtakım bulgular elde edilmiştir. Ardından araştırmaya konu olan işletmelerle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda uluslararası ticaret yapan işletmelerin sosyal medya kullanım şekilleri ve farklılıkları incelenerek, işletmelerin aktif sosyal medya kullanımında bulunduğu ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçları teorik ve pratik açıdan tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, wars between countries are not occurred in battlefield but in trading areas. Inherently, weapons using this war are not tank or guns, but are effective communication and technology sources. Thanks to including these weapons, social media has showed up as a course in which not only countries, but also business firms can make a difference with efficient usage. Science world has not been indifferent to a growing impact of social media and specifically in recent years' academic studies which are related to social media have increased. However, the fact that sphere of influence of social media is quite extensive has limited that studies about using social media of enterprises who deal with international trade. In this context, the aim of the study is to determine the use of social media of international business corporations and the impact on trading activities of this usage. In this research, the last five-month usage of social media by five international business corporations, which are active social media users, is examined with content analysis method. Then, interviews were conducted with these corporations which are subjects of the research by using semi- structured interview techniques. After the research has been conducted, through the examination of various ways and usage of social media, it is revealed that international business enterprises actively use social media for their businesses. The results of the study are discussed in terms of theoretical and practical views.