Güneş enerjisi paneli kurulum ve montaj riskleri
The configurattion of solar panel and mounting risks
  1. Tez No: 648159
  2. Yazar: ADEM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Güneş Enerji Santrali, Risk Değer-lendirme Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Occupational Health and Safety, Solar Power Plant, Risk Assessment, Renewable Energy Resources
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Dünya nüfusunun her geçen gün artmasıyla birlikte fosil yakıtların yeter-sizliği, araştırmacıları yeni enerji kaynakları arayışına sürüklemektedir. Güneş ve rüzgâr enerjisi son zamanlarda en gözde yenilenebilir enerji olarak değerlendiril-mektedir. Güneşin sürdürülebilir, temiz, tükenmeyen bir enerji türü olması avanta-jını artırmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte kullanılan ürünlerin verimlerinin artıp, fiyatlarının düşmesi nedeniyle güneş enerji santrali projelerine yönelik çalış-malar hız kazanmakta ve ülkeler gelecekteki enerji politikalarını bu doğrultuda oluşturmaktadır. Enerji fiyatlandırılmasındaki artışlar Güneş enerji santralleri yatırımlarını hızla büyütmektedir. Özellikle endüstriyel yapıların, özel binaların çatı katları ve arazi uygulamaları ile güneş enerjisinden elektrik üreterek ekonomik açıdan önemli tasarruflar sağlanmaya başlanılmıştır. Bu santrallerin iş sağlığı ve güvenliği açısın-dan kontrol edilmesi ve risk değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir. Bu ça-lışmada, güneş enerji santrallerinin risk analiz tabloları incelenmiş ve alınması gereken iş sağlığı güvenliği önlemleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In addition with the increase of world population day by day,insufficiency of fossil fuels drives researchers to look for new energy sour-ces.Solar and wind energy has been considered as the most popular renewable energy recently. Being a sustainable, clean and inexhaustible type of energy increa-ses the advantage of the Sun. Thanks to developing technology ,the rise of effici-ency of the products that are used and the decrease of their prices are accelerating the studies on the projects of solar power plant ,so the countries form their future energy policies accordingly. The raises in pricing out energy expand investments in solar power plants rapidly. The economically important savings have been achieved by produ-cing power from solar energy, especially with industrial buildings, penthouses of private buildings and land implementation. These power plants should be control-led in terms of occupational health and safety and risk assessment should be made. In this study, the risk analysis tables of solar power plants were examined and the occupational health and safety measures to be taken were presented.