Şanlıurfa ilinde çalışan aile hekimlerinin akılcı antibiyotik kullanımı konusunda bilgi tutum ve davranışları
Knowledge attitudes and behaviors of family physicians working in Şanliurfa regarding the rational use of antibiotics
  1. Tez No: 648160
  2. Yazar: RAMAZAN AYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY KOÇAKOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET REŞAT CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Akılcı Antibiyotik Kullanımı, Antibiyotik Direnci, Aile Hekimleri, Bilgi, Tutum, Antibiotic, Rational Antibiotic Use, Antibiyotic Rezistanse, Family Doctors, Knowledge, Attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Antibiyotikler, hekimlerin reçetelerinde en sık yer alan ilaç gruplarından biridir. Aynı zamanda, ne yazık ki, tüm dünyada uygunsuz kullanımın en fazla olduğu ilaç grubudur. Uygunsuz kullanımın en önemli sonucu olan ve zaman içinde giderek artan antibiyotik direnci hem ülkemizde hem de dünyada oldukça önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmamız ile aile hekimlerinin akılcı antibiyotik kullanımı konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmeyi ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmayı amaçladık. Yöntem: Kesitsel nitelikteki bu çalışma, Şanlıurfa il merkezi ve ilçelerinde Ocak 2020- Mart 2020 tarihleri arasında görev yapmakta olan ve gelişigüzel örnekleme yöntemi ile ulaşılabilen 272 aile hekimi ile yapılmıştır. Veriler, anket yöntemi kullanılarak toplandı. Anketimiz, hekimlerin sosyodemografik verileri ile, akılcı antibiyotik kullanımı hakkında bilgi ve tutumlarını ölçen toplam 44 sorudan oluşmuştur. Verilerin analizi Statistical Package for the Social Science 25 (SPSS 25) programı ile yapılmış ve %95 güven aralığı ve %5 hata payı ile çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 272 aile hekiminin %78,7'si (n=214) erkek, %21,3'ü (n=58) kadın olup yaş ortalaması 36,37±8,95 yıldır. Hekimlerin %95,2'si (n=259) pratisyen hekim ve %4,8'i (n=13) aile hekimliği uzmanıdır. Hekimlerin en sık reçete ettikleri ilaçlar %80,9 ile (n=220) ağrı kesici grubu ilaçlardır. Hekimlerin %55,1'nin (n=150) reçetelerinin %25-50'sinde antibiyotik yer almaktadır. En sık antibiyotik yazılan hastalık %72,4 ile (n=197) üst solunum yolu enfeksiyonları, en sık reçete edilen antibiyotikler ise %74,6 ile (n=203) penisilin grubudur. Hekimler; üst solunum yolu enfeksiyonlarında ilk olarak %75,7 oranı ile (n=206) b-laktamaz inh. ile kombine penisilin, alt solunum yolu enfeksiyonlarında %61,8 ile (n=168) makrolid, üriner sistem enfeksiyonlarında %44,9 ile (n=122) kinolon tercih ederken, gastroenteritlerde ise hekimlerin %53,7'si (n=146) ilk olarak destek tedavisi tercih etmiştir. Hekimlerin antibiyotik yazma kararında öncelikle %78,3 (n=213) oranında önceki deneyimler, ardından %55,5 (n=151) standart rehberler ve tedavi kılavuzları etkili olmuştur. Hekimlerin %43,4'ü (n=118) bazen, IX %23,9'u (n=65) genellikle, %23,5'i ise (n=64) nadiren tanı ve tedavi rehberlerinden faydalanmaktadır. Hekimlerin %88,2'si (n=240) mezuniyet öncesi veya sonrasında akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili eğitim almış, %88,6'sı (n=241) Sağlık Bakanlığı'nın akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili çalışmalarından haberdar olup, %60,7'si (n=165) ise akılcı antibiyotik kullanımı hakkında eğitim almak istediğini ifade etmişlerdir. Sonuç: Çalışmamıza katılan hekimlerin, birinci basamakta beklenenden daha yüksek oranda antibiyotik reçete ettikleri, tanı ve tedavi rehberlerinden yeteri kadar faydalanmadıkları görülmüştür. Hekimlerin tercih ettikleri antibiyotik türleri literatürdeki diğer çalışmalarla benzerlik göstermekte ve tedavi klavuzlarına uymaktadır. Akılcı antibiyotik kullanımı konusunda eğitim alan katılımcı hekimler, akılcı antibiyotik kullanımı konusunda kendilerini daha yeterli düzeyde görmektedirler. Gerek mezuniyet öncesi gerekse de mezuniyet sonrası eğitimlerle hekim adayları ve hekimler antibiyotiklerin akılcı kullanımı hakkında bilinçlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Antibiotics are one of the most common drug groups in physician's prescriptions. At the same time, unfortunately, it is the group of drugs with the most improper use worldwide. Antibiotic resistance, which is the most important result of improper use and gradually increasing over time, is a very important problem both in our country and in the world. With this study, we aimed to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of family physicians about rational antibiotic use and to raise awareness about rational antibiotic use. Methods: This cross-sectional study was made with 272 of the family physicians working in Sanliurfa city center and its districts , between January 2020 and March 2020. The data were collected by using the survey method. Our questionnaire consists of a total of 44 questions measuring sociodemographic data and physicians' knowledge and attitudes about rational antibiotic use. The data were analyzed by the Statistical Package for the Social Science 25 (SPSS 25) program and studied with 95% confidence interval and 5% margin of error. Results: 78.7% (n=214) of the 272 family physicians included in the study are male and 21.3% (n = 58) are women and the average age is 36.37 ± 8.95 years. 95.2% (n=259) of the physicians are general practitioners and 4.8% (n=13) are family medicine specialists. The drugs most frequently prescribed by physicians are pain medication group with 80.9% (n=220). Antibiotics are included in 25-50% of prescriptions of 55.1% (n=150) of physicians. The most common antibiotic prescribed disease is upper respiratory tract infections with 72.4% (n=197), and the most commonly prescribed antibiotics are penicillin group with 74.6% (n=203). While 75.7% (n=206) of the doctors firstly prefer beta lactamase inhibitors combined with penicillin in upper respiratory tract infections, 61.8% (n=168) macrolides in lower respiratory tract infections and quinolones in urinary tract infections, 53.7% (n=146) of them preferred firstly supportive therapy for gastroenteritis. With the rate of 78.3% (n=213), previous experience and the rate of 55.5% (n=151), standard guides or treatment guidelines were effective in the physicians' decision to write XI antibiotics. The answers given by the physicians to the 'use of diagnosis and treatment guidelines'; 43.4% (n=118) were 'sometimes', 23.9% (n=65) were 'generally' and 23.5% (n=64) were 'rarely'. 88.2% (n=240) of physicians received training on rational antibiotic use before or after graduation, 88.6% (n=241) are aware of the rational antibiotic use of the Ministry of Health and 60% 7 (n=165) stated that they wanted to receive training on rational antibiotic use. Conclusion: It was observed that the physicians who participated in our study prescribed antibiotics at a higher rate than expected in primary care and did not benefit from the diagnostic and treatment guidelines sufficiently. Antibiotic types preferred by physicians are similar to other studies in the literature and comply with treatment guidelines. Those who were trained about rational antibiotic use among the participants see themselves at a more adequate level than rational antibiotic use. Physicians and candidate physicians should be made conscious about the rational use of antibiotics, both before and after graduation.