Turizm sektörü çalışanlarında iş-aile çatışması ve duygusal emek ilişkisi
Relationship between work-family conflict and emotional labor in tourism employees
  1. Tez No: 648219
  2. Yazar: GULTAJ KAZIMLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. V. RÜYA EHTİYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: duygusal emek, iş-aile çatışması, turizm sektörü, emotional labor, work- family conflict, tourism sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı iş-aile çatışması ile duygusal emek arasındaki ilişkiyi ortaya koymak, öte yandan söz konusu ilişkinin demografik değişkenler açısından nasıl değiştiğini belirlemektir. Bu bağlamda A grubu seyahat acentelerinde yer alan çalışanlarla yapılan anket çalışması yoluyla elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Tez çalışması kapsamında yapılan yazın taramasında iş-aile çatışması, duygusal emek ve iş-aile çatışmasının duygusal emekle ilişkisi üzerine odaklanılmıştır. Tezin ilk iki bölümünde de bu konu başlıkları altında yazın taraması ile elde edilen anlayış çerçevesinde açıklamalara yer verilmiştir. Bu bağlamda tez çalışması çerçevesinde A grubu seyahat Acentelerinde çalışan 150 katılımcıya anket uygulanmıştır. Anket formları ile çalışanların iş-aile çatışmaları ile duygusal emekleri arasındaki ilişkiye yönelik algılamalarının saptanması amaçlanmıştır. İş-aile çatışması ile duygusal emek arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla korelasyon analizi ve demografik özelliklerine göre iş-aile çatışması ve duygusal emeklerinin farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla iki kategorili değişkenler için bağımsız örneklem t testi ve üç ve daha fazla kategorili değişkenler için tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda iş-aile çatışması ve duygusal emek arasında anlamlı bir ilşkiye rastlanmamıştır. Çalışanların iş- aile çatışması yaşadıkları durumlarda bunu işteki davranışlarına yansıtmadığı, çalışanların mesleğin gerektirdiği duygusal davranışları sergileme eğilimlerinin yüksek olduğu görülmektedir. Çalışanların demografik özellikleriyle duygusal emek davranışları boyutları arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığını belirlemeye yönelik yapılan Anova ve t-testi analizleri sonucunda duygusal emeğin turizm sektöründeki çalışma sürelerine; iş-aile çatışmalarının ise cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu ve en son çalıştıkları turizm sektöründeki çalışma sürelerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Çalıştıkları turizm işletmesinde 7 yıldan fazla çalışmakta olan katılımcıların iş- aile çatışmalarının az ve duygusal emek seviyelerinin yüksek olduğu, çalışma süreleri 1 yıldan az olanların ise yüksek düzeyde iş-aile çatışması yaşadıkları ve duygusal emek seviyelerinin orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between work-family conflicts and emotional labor, on the other hand, to determine how the relationship in question changes in terms of demographic variables. In this context, the findings obtained through a questionnaire study with the employees in group A travel agencies were evaluated. In the literature review conducted within the scope of the thesis, the focus was on the effect of work-family conflict, emotional labor and work-family conflict on emotional labor. In the first two chapters of the thesis, explanations are given within the framework of the understanding obtained through the literature review under these topics. In this context, a survey was applied to 150 participants working in group A travel agencies within the framework of the thesis study. With the questionnaire forms, it was aimed to determine the perceptions of employees about the relationship between work-family conflicts and their emotional labor. Correlation analysis was conducted to determine whether there is a relationship between work-family conflict and emotional labor. Independent sample T test was conducted for two-category variables to determine whether their work-family conflict and emotional labor differ according to their demographic characteristics. As a result of the research, no significant relationship was found between work-family conflict and emotional labor. It is observed that in cases where employees experience workfamily conflict, they do not reflect this to their behavior at work and that employees have a high tendency to exhibit emotional behaviors required by the profession. As a result of Anova and t-test analyzes conducted to determine whether there are significant differences between the demographic characteristics of the employees and the dimensions of emotional labor behaviors, the working times of emotional labor in the tourism sector; It was determined that work-family conflicts differ according to gender, age, marital status, educational status and working time in the tourism sector they work for the most recently. It has been concluded that the participants who work in the tourism business they work for more than 7 years have low work-family conflicts and high emotional labor levels, those with less than 1 year of work experience high levels of work-family conflict and their emotional labor levels are moderate.