Douzinas'ta insancıllık ve insani müdahale
Humanitarianism and humanitarian intervention in Douzinas conception
  1. Tez No: 648286
  2. Yazar: EROL KÖÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN KARARMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Costas Douzinas, İnsancıllık, Hümanizm, İnsani Müdahale, Haklı Savaş, Kozmopolitanizm, İnsan Hakları, Costas Douzinas, Humanitarianism, Humanizm, Humanitarian Intervention, Just War, Cosmopolitanism, Human Rights
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada birbiriyle bağlantılı, insancıllık, hümanizm, küreselleşme, evrenselleşme, insan hakları, insani müdahale, güç kullanımı, kozmopolitanizm, egemenlik gibi kavramların analizleri ve eleştirileri ele alınmaktadır. İlk olarak kavramların tarihsel ve olgusal değerlendirmesi genel bir çerçeveden yapılmaya çalışılmıştır. İkinci olarak, bu kavramlara yönelik eleştiriler Eleştirel Hukuk Çalışmalarının temel tezleri ve İngiliz Eleştirel Hukuk Çalışmalarının önemli isimlerinden Costas Douzinas'ın görüşleri çerçevesinde verilmiştir. Douzinas'ın eleştirileri insancıllık ve kozmopolitanizm üzerinedir. Bu eleştirilerin ulaşmak istediği sonuç ise uluslararası hukukun ideolojik arka planını gösterme çabasıdır. Douzinas bu eleştirileri bu kavramlar üzerinden yaparken, hukuki pozitivizm, formalizm gibi diğer hukuk kuramlarına eleştirilerde getirmektedir. Bu kuramların uluslararası hukukun ideolojik karakterini açıklamak konusunda yetersiz kaldıkları eleştirisi getirir. Bu eleştirisini de insani müdahale ve kozmopolitanizm kavramları üzerinden geliştirir. Örneğin hukuki pozitivizmi savunanların insani müdahaleyi hukukun formel yapısı üzerinden tartıştıklarını ancak sonuçlarla ilgilenmediklerini belirtir. Bu bakımdan müdahalelerin arkasında yatan ideolojik olguları yadsıdıklarını işaret eder. İnsan haklarına da eleştirel bir bakış açısı getiren Douzinas, insanın kavramının boş bir gösteren olduğunu, sabit bir anlama sahip olmaması nedeniyle de normlara kaynak oluşturamayacağı iddiasında bulunur. İnsanın haklar üzerinden tanımlanmasının, insanı eksilteceğini not düşer. Bu bakımdan insan haklarına ihtiyatlı yaklaşır. Ona göre doğru bir eleştirel hukuk okumasıyla, insan hakları düşüncesi iktidara karşı kullanılabilir hale gelebilir. İnsan haklarının korunmasının da ancak bu şekilde mümkün olduğunu belirtir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on Costas Douzinas' criticism of interconnected concepts such as humanitarianism, humanism, globalization, universalization, human rights, humanitarian intervention, use of force, cosmopolitanism, and sovereignty. Firstly, historical and factual evaluation of these concepts were tried to be made from a general framework. Secondly, criticisms of these concepts are given within the framework of the main theses of Critical Legal Studies and the views of Costas Douzinas, one of the important names of the British Critical Legal Studies. Douzinas' criticism is mainly on humanitarianism and cosmopolitanism. The result that these criticisms want to reach is to show the ideological background of international law. While Douzinas makes these criticisms through these concepts, he brings criticisms to other legal theories such as legal positivism and formalism. He brings criticism that these theories are insufficient to explain the ideological character of international law. He develops this critique on the concepts of human intervention and cosmopolitanism. For example, he states that those who advocate legal positivism discuss humanitarian intervention through the formal structure of law, but are not concerned with the results. In this regard, he indicates that they neglect the ideological facts behind the interventions. He develops a critical perspective to human rights. Douzinas claims that the concept of human is a blank sign. Because the concept of human does not have a static meaning it cannot be a source of norms. It is noted that the definition of human beings over rights will diminish the meaning of the human. In this respect, his view of human rights is cautious. According to him, by reading the law from a critical point of view, the idea of human rights can become usable against power. He states that it is only possible to protect human rights in this way.