Türk bestecilerinden Esim Ertüzün Can'ın '6 Miniatur' eserinin incelenmesi ve gitar eğitiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
An investigation of Esim Ertuzun Can '6 Miniatur' by Turkish guitar composers and investigation of usability in guitar education
  1. Tez No: 648479
  2. Yazar: DOĞAN VOLKAN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SETA KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Esim Ertüzün Can, Minyatür, Gitar, Gitar Eğitimi, Türk Klasik Gitar Edebiyatı, Türk Gitar Bestecileri, Esim Ertüzün Can, Miniatur, Guitar, Guitar Education, Turkish Classical Guitar Literature, Turkish Guitar Composers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı Türk gitar besteci ve gitaristlerinden Esim Ertüzün Can'ın 6 Miniatur eserini form ve armonik açıdan incelemek, gitar için beste yaparken armoniyi ne şekilde tercih ettiğini ortaya koymaktır. Bununla birlikte, Yüksek Öğretim Kurumu'na bağlı Konservatuvar ve Güzel Sanatlar Fakültelerinde çalışan alan uzmanlıkları gitar olan eğitimcilerin, Türk gitar bestecilerinden Esim Ertüzün Can'ın 6 Miniatur eserinin gitar eğitiminde kullanılabilirliği hakkında görüşlerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada; Cumhuriyet Dönemi Türkiye'de Klasik Gitar Eğitimi, Türkiye'de konservatuar öncesi gitar eğitiminde yetkin olan kişiler hakkında bilgiler yer almaktadır. Bununla birlikte araştırmaya konu olan Esim Ertüzün Can'ın 6 Miniatur Eserinin form ve armonik analizi incelenip, 6 Miniatur eserin gitar eğitiminde kullanılabilirliğinin araştırılmasına yönelik uzman görüşlerine yer verilmiştir. Eserlerin klasik gitar icrasında ve müzikal fikir olarak gitaristlere farklı bakış açıları kazandıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine 6 Miniatur works of Turkish guitar composer and guitarist Esim Ertüzün Can in form and harmonic terms and to determine how he preferred harmony for guitar. In addition, it was carried out to determine the opinions of the experts of the guitar field, who work in the Conservatory and Fine Arts Faculties of the Higher Education Institution, about the usability of 6 Miniatur works of Turkish guitar composers Esim Ertüzün Can in guitar education. In this study; Republican Classical Guitar Education in Turkey, people who are important in guitar education in Turkey before conservatory is located. In addition, the form and harmonic analysis of 6 Miniatur Artifacts of Esim Ertüzün Can, which are the subject of the study, were examined, and expert opinions about the usability of 6 Miniatur artifacts in guitar education were included. It is thought that the works will give guitarists different perspectives in classical guitar performance and musical ideas.