Ergenlerde öznel iyi oluşun yordayıcıları olarak, anne baba tutumları, benlik saygısı ve özyeterlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between parental attitudes, self-respect and self-efficacy as predictors of subjective well being for adolescents
  1. Tez No: 648595
  2. Yazar: ELİF BALOTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Öznel İyi Oluş, Öz Yeterlik, Ebeveyn Tutumları, Self-Respect, Subjective Well-Being, Self-Efficacy, Parental Attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı; ergenlerin öznel iyi oluş düzeyleri, anne baba tutumları, benlik saygısı ve öz yeterlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada ergenlerin cinsiyetlerine, doğum sırasına ve okudukları sınıf düzeylerine göre de ergenlerin öznel iyi oluş düzeyleri, anne baba tutumları, benlik saygısı ve öz yeterlik ölçeklerinden aldıkları puanlar arasında da bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın evreni 2019 – 2020 İstanbul ili Arnavutköy ilçesinde lisede okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon, Bağımsız Örneklem T testi ve Tek Yönlü Varyans Analizleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; erkek öğrencilerin duygusal öz yeterlik ve benlik saygısı ölçeklerinden aldıkları puanların daha yüksek olduğu, öğrencilerin yaşları ile birlikte Rosenberg benlik saygısı ölçeğinden aldıkları puanların da arttığı gibi sonuçlara varılmıştır. Ayrıca; öğrencilerin anne babalardan algıladıkları demokratik tutum ile benlik saygısı ölçeklerinden aldıkları puanlar arttıkça öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal öz yeterlik ile öz yeterlik (toplam skor) ölçeklerinden aldıkları puanlarda artmakta olduğu, öğrencilerin anne babalardan algıladıkları demokratik tutum ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça Rosenberg benlik saygısı ölçeğinden aldıkları puanlarında artmakta olduğu gibi sonuçlara varılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler ilgili alınyazındaki veriler ışığında tartışılmıştır. İleride yapılacak çalışmalar için de önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to analyze the relationship between adolescents' subjective well-being, parental attitudes, self-respect and self-efficacy. In addition, it is examined that whether there is a difference between adolescents' sex, birth order and grade, by their subjective well-being levels, their scores on parental attitudes, self-respect and self-efficacy scales. 2019-2020 high school students in Arnavutkoy, Istanbul are the population of the study. Pearson Moments Multiplication Correlation, Unpaired T Test and One-way Variance Analysis are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that male students have higher scores on emotional self-efficacy and self-respect scales than female students; as students' age increase, their scores on Rosenberg self-respect scale increase too. In addition, it is seen that as students' scores on parental democratic attitude and self-respect scales increase, their scores on academic self-efficacy, social self-efficacy, emotional self-efficacy and self-efficacy (total score) increase too. At the same time, as students' scores on parental democratic attitude scale increase, their scores on Rosenberg self-respect scale increase too. The research findings had discussed with the relevant literature. Suggestions had proposed on research findings for further studies.