Türkiye'deki küçük ve orta boy işletmelerde toplam kalite anlayışının geliştirilmesi üzerine bir araştırma
A Research about development of total quality control in medium and small size enterprises in Turkey
- Tez No: 64866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite, KOBİ, Toplam Kalite Kontrol
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE ANLAYIŞININ GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ebru Gür Yüksek Lisans Tezi İşletme Ana bilim Dalı Danışman : Doç.Dr. Azim Öztürk Eylül, 1998, 113 sayfa Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ'lerin) gerek sosyal,kültürel gerek ekonomik ve politik yönden önemi tüm dünyada,gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de giderek artmaktadır. Özellikle Gümrük Birliğinin gerçekleşmesi sonrasında,KOBİ'lerin daha farklı düzeyde ele alınmaları gerektiği ortaya çıkmıştır. Özellikle küreselleşmenin etkisi ile dışa açılma zorunluluğu yaşayan KOBİ'ler değişime hızla adapte olmak zorundadır. Şu an için rekabetten olumsuz etkilenecek gibi görünen KOBİ'ler,finansman sorunları, yönetim tarzının fonksiyonel ve profesyonellikten uzak olması,sistemsizlik, verimsizlik, mesleki ve genel eğitimin yeterli olmaması gibi yapısal sorunlar yaşamaktadırlar. Günümüzde çağdaş yönetim tarzları içinde en fazla kabul görmekte olan Toplam Kalite Yönetim Anlayışı, giderek daha da yaygınlaşmakta ve uygulama alanı bulmaktadır. Toplam Kalite Yönetimi işletme politikalarını destekleyen kalite standartlarının belirlendiği,bu standartların tüm çalışanlar tarafından benimsendiği,kalitede sürekliliğin sağlandığı ve devamlı geliştirilen kalite sistemlerine sahip bir yönetim biçimidir. Yapılan bu çalışmada ülkemizdeki KOBİ'lerin mevcut olan yönetim ve üretim sorunları genel bir çerçevede incelenerek,bu sorunlara Toplam Kalite Anlayışı ile nasıl çözüm getirileceğine dair öneriler ve çözüm alternatifleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ABOUT DEVELOPMENT OFTOTAL QUALITY PHILOSOPY IN SMALL AND MEDIUM SIZE ENTERPRISES IN TURKEY Ebru Gür Mb. A Thesis,Management Department Supervisor : Doç. Dr., Azim Öztürk September 1998, 113 Pages It can easily seen that today, Small and Medium Sizes Enterprises have more effect in social and politic life and their importance rises all around the world,developed and devoloping countries, also in our cuntry. It is detected that this kind of firms must be approved in Turkey as soon as possible. They must adopt the wind of changes today, because of globalization of the world of the world and obligation of exportation in free market between other huge enterprises. This firms have a lot of problems in our country today, for example unproductivity,financial problems,having an unprofessional and a centralized type of organizations in contrast to their high rate in economy of Turkey. Total Quality Management is a strong managerial thought. It easily finds more applications in the world and it give answers to problems that many firms have and could not solve with other way. It gives continious growing up in processes,training,quality standarts and it is a management tecniques that supplies“customer satisfaction”. In this study,problems that small and medium sizes enterprises have today in our country was researched and some proposals was produced to solve their problems with the help of Total Quality Management. Key Words : Quality,Total Quality,SmaII-Medium Size Enterprises,Total Quality Control