Yetkinlik geliştirme araçları üzerine bir araştırma: Gelişim danışmanlığı programı
A research on competency development tools: Program of development consultancy
- Tez No: 648828
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU AYDIN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek, Yetenek Yönetimi, Yetenek Geliştirme, Talent, Talent Management, Talent Development
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Günümüzde kuruluşlar yüksek rekabet ortamında konumunu koruyabilmek ve varlıklarını devam ettirebilmek için kurum kültürlerine uyan ve kuruma katkı sağlayan potansiyele sahip kişilerle çalışmak istemektedirler. Yetenekli çalışanlara sahip olmanın yanında onları etkin şekilde kullanmaya da ihtiyaç duyulmaktadır. Kuruluşun genel amaçlarına ulaşabilmesi için gerekli yeteneğin; cezbedilmesi, elde tutulması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Yetenek geliştirme araçlarının detaylı olarak incelendiği ve telekomünikasyon sektöründe öncü olan bir kuruluşun kullandığı yetenek geliştirme araçlarından biri olan“Gelişim Danışmanlığı Programının”etkinliğinin sorgulandığı bu çalışmada, kullanılan yetenek geliştirme aracının çalışanların hayatında nasıl değişikliklere yol açtığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmanın birinci bölümünde insan kaynakları yönetimi, insan kaynakları yönetiminin tarihçesi ve insan kaynakları yönetiminin fonksiyonları incelenmiştir. İkinci bölümde yetenek kavramı, yetenek yönetimi sisteminin tasarımı, strateji belirlenmesi, yedekleme planlamasından bahsedilmiş, yetenek tanımlama ve yöntemleri incelenmiş, son olarak da yetenek geliştirme araçları incelenmiştir. Üçüncü bölümde“Gelişim Danışmanlığı Programı”ele alınarak, programın ve programda kullanılan araçların etkinliği sorgulanmıştır. Programa dahil olan 14 katılımcı ve yöneticileri ile mülakat yapılarak veriler analiz edilmiş, ayrıca katılımcıların program öncesi ve sonra 360 derece yetkinlik değerlendirme raporlarının sonuçları karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre Gelişim Danışmanlığı Programının ve programda kullanılan araçların etkin olduğu görülmüş olup, katılımcıların hayatında olumlu sonuçlar doğurduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, organizations want to work with people who have the potential to contribute to the institution and to adapt to the corporate cultures in order to maintain their position and maintain their existence in a high competitive environment. In addition to having talented employees, there is also a need to use them effectively. The ability to achieve the overall objectives of the organization; it needs to be attracted, retained, and improved. In this study, in which the skill development tool, which is one of the skill development tools used by a pioneer in the telecommunication sector, is examined in detail, and the effectiveness of the development tool used is aimed to determine how the skill development tool used changes in the lives of the employees. In the first part of the study, human resource management, the history of human resource management and human resource management functions are examined. In the second part, the concept of talent, the design of the talent management system, strategy determination, backup planning are discussed, talent identification and methods are examined, and finally, talent development tools are examined. In the third section, the“Development Consultancy Program”was addressed and the effectiveness of the program and the tools used in the program were questioned. The data were analyzed by interviewing 14 participants and their managers included in the program, and the results of the 360-degree competency assessment reports of the participants before and after the program were compared. According to the results of the research, the Development Consultancy Program and the tools used in the program were found to be effective, and it was determined that the participants had positive results in their lives.