The role of board settings and climate for creativity, board member creativity, board diversity and environment in the relationship between board creativity and innovation ambidexterity: An empirical study on corporate boards
Yönetim kurulu yaratıcılığı ve çift yönlü yenilikçilik kararları arasındaki ilişkide yaratıcılık iklimi, üye yaratıcılığı, çeşitlilik ve çevrenin rolü: Kurumsal yönetim kurullarında ampirik çalışma
  1. Tez No: 648963
  2. Yazar: ESİN AKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÖNÜL DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kurumsal yönetim, yönetim kurulları, yönetim kurulu üyeleri, yaratıcılık, çeşitlilik, karar alma, çift yönlülük, yenilikçilik, corporate governance, corporate boards, board members, creativity, diversity, decision making, ambidexterity, exploitative innovation, exploratory innovation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu doktora tezinde araştırma problemi, yönetim kurulu üyesinin yaratıcılığı, yönetim kurulundaki yaratıcı iklim, yönetim kurulu yaratıcılığı, yönetim kurulu çeşitliliği, çift yönlü yeniklikçilik için yönetim kurulu kararları arasındaki ilişkilerin akademik açıdan araştırılmasına ihtiyaç duyulması olarak belirlenmiştir. Tezin amacı, bu ilişkileri incelemek ve empirik araştırma ile doldurulması gereken bu teorik boşluğu doldurmaktır. Araştırma örneği İstanbul'da bulunan şirketlerin yönetim kurullarında görev alan 153 yönetim kurulu üyesidir. Bu empirik çalışmanın tasarımı keşifsel ve tanımlayıcıdır. PLS-SEM yöntemlerini ve SmartPLS 3.0 programını uygulayarak, önerilen araştırma modeli istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Yönetim kurulu yaratıcı iklim ve yönetim kurulu yaratıcılığı, yönetim kurulu çeşitliliği ve yönetim kurulu yaratıcılığı arasında iki ilişki tespit edilmiştir. Yaratıcılığı destekleyen yönetim kurulu iklimi ve yönetim kurulu çeşitliliği, yönetim kurulu üyesinin yaratıcılığı ve yönetim kurulu yaratıcılığı arasındaki ilişkilerde arabulucudur. Yönetim kurulu yaratıcılığı, yaratıcılığı destekleyen yönetim kurulu iklimi ve sömürücü yenilikçilik için yönetim kurulu kararları arasında, yönetim kurulu çeşitliliği ve kesifsel yenilikçilik arasındaki ilişkilerde aracılık eder. Teknoloji türbülası ve piyasa türbülansı, yönetim kurulu yaratıcılığı ve sömürücü yenilikçilik için yönetim kurulu kararları ile yönetim kurulu yaratıcılığı ve keşifedici yenilikçilik için alınan yönetim kurulu kararları arasında moderatör değillerdir. Rekabet yoğunluğu ve dış ortam, yönetim kurulu yaratıcılığı ile sömürücü yenilçilik için kararlar arasındaki ilişkiyi modere ederler fakat yönetim kurulu yaratıcılığı ile keşifsel yenilikçilik kararları arasındaki ilişkiyi modere etmezler.
Özet (Çeviri)
The research problem is that there is an academic need for exploring the relationships among board member creativity, board settings and climate for creativity, board creativity, board diversity, technology and market turbulence, competitive intensity and board decisions for exploitative and exploratory innovation. The purpose is to bridge a theoretical gap which can to be filled by empirical research investigating these relationships. The research sample is 153 board members who serve on corporate boards of companies located in Istanbul. The research design is exploratory and descriptive. PLS-SEM methods and SmartPLS 3.0 software are applied to analyze the proposed research model. There are direct relationships between board settings and climate for creativity and board creativity, and board diversity and board creativity. Board settings and climate for creativity and board diversity mediate the relationship between board member creativity and board creativity, and board creativity mediates the relationship between board settings and climate for creativity and board decisions for exploitative innovation, and between board diversity and decisions for exploratory innovation. Technology and market turbulence as moderating factors do not moderate the relationship between board creativity and board decisions for exploitative innovation, and between board creativity and board decisions for exploratory innovation. Competitive intensity and environment as a sum total moderate the relationship between board creativity and board decisions for exploitative innovation, yet they do not moderate the relationship between board creativity and board decisions for exploratory innovation.