Dede Korkut Kitabı nüshalarının inanç unsurları bakımından karşılaştırmalı olarak incelenmesi
The comprasion of the elements of belief among the copies of the Book of Dede Korkut
  1. Tez No: 649019
  2. Yazar: NEDİM MUTLU KIZILBUGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİMCAN İNAYET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Dede Korkut Kitabı Nüshaları, Gök Tanrı, Şamanizm, İslam, İnanç, The Book of Dede Korkut, Tengrism, Shamanism, Islam, Belief
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Dede Korkut Kitabı Türk kültürünün en önemli eserlerinden biridir. Bu eserin Dresden, Vatikan ve Türkmen Sahra adlarında üç ayrı nüshası mevcuttur. Türkmen Sahra nüshası bilim dünyasına yeni tanıtılmış bir nüshadır. Söz konusu olan bu nüshalarda Türklerin tarih içinde benimsediği Gök Tanrı, şamanizm ve İslamiyet inançlarının yanı sıra Hrıstiyanlık inancına ait unsurlara da rastlamak mümkündür. Tutum ve davranışlar üzerinde inançların büyük bir etkisi olduğunu düşündüğümüz için çalışmamızda bu konuyu seçtik. Böylece Dede Korkut Kitabı'nın farklı nüshalarındaki inançları karşılaştırarak destan kahramanlarının tutum ve davranışlarına etki eden inançları tespit edip yorumladık. Yaptığımız bu çalışma ile hangi nüshaya hangi inanç unsurlarının etki ettiğini göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
The Book of Dede Korkut is one of the most important works of Turkish culture. There are three different manuscripts of this work, named Dresden, Vatican and Türkmen Sahra. The manuscript of Türkmen Sahra introduced recently to the world of science. In these manuscripts, it is possible to find elements of the belief in Tengrism as well as the beliefs of the shamanism, Christianity and Islam that the Turks have adopted in history. We chose this topic in our study because we think that beliefs have a great influence on attitudes and behaviors. Thus, we determined and interpreted the beliefs affecting the attitudes and behaviors of epic heroes by comparing the beliefs in different copies of the Book of Dede Korkut. With this study, we have shown which belief elements affect which manuscprits.