The use of Instagram for corporate identity building by universities
Üniversiteler tarafından İnstagramın kurumsal kimlik inşası bağlamında kullanılması
- Tez No: 649021
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal kimlik, dijital pazarlama, yükseköğrenim, üniversite, neoliberalizm, görsel iletişim tasarımı, sosyal medya, Corporate identity, digital marketing, higher education, neoliberalism, visual communication design, social media marketing
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Teknolojik gelişmelerin etkisiyle sosyal medya kanallarını kullanan tüketici sayısının artması günümüzde insanların bulundukları her alanda çevrimiçi olarak ihtiyaç duydukları tüm bilgileri mobil platformlar üzerinden elde etmesine neden olmuştur. Bu durum tüketicilerin, markaların iletişim çalışmaları yönündeki beklentilerini de değiştirmiştir. Bu değişim karşısında kurumlar kitle odaklı geleneksel medya çalışmalarının yanı sıra, hedef kitleye ulaşmada daha bireysel iletişim ve etkileşim ortamı yaratmak amacıyla sosyal medya vasıtasıyla içerikler üretmektedir. Bu bağlamda, özel ve kurumları rakiplerinin arasından öne çıkmasını sağlayan kurumsal kimlik öğelerini sosyal medya içeriklerinde stratejik olarak yansıtmaları gerekmektedir. Kamu kurumlarının ve/veya özel şirketlerin sosyal medya pazarlama faaliyetlerine yönelik çok sayıda çalışma bulunsa da özellikle eğitim sektöründe yer alan kurumların sosyal medya içeriklerinin kurumsal kimlikleriyle ilişkisinin analizi açısından literatürde görece bir eksiklik tespit edilmiştir. Bu çalışma, eğitim sektöründe faaliyet gösteren kamu ve vakıf üniversitelerinin kurumsal kimlik öğeleri olarak belirledikleri misyon ve vizyonlarında ortaya koydukları değerlerin sosyal medya faaliyetlerine yansımasını incelemektedir. Bu doğrultuda analiz için fakülte ve öğrenci sayıları açısından aynı büyüklüğe sahip olan bir devlet ve bir vakıf üniversitesi belirlenmiştir. Yeditepe Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nin 2019 yılı içerisindeki Instagram paylaşımları karşılaştırılmalı olarak içerik analizi vasıtasıyla incelenerek, üniversitelerin Internet sitelerinde ön plana çıkardıkları kurumsal değerleri yansıtmaları açısından aralarındaki benzerlik ve farklıların ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the effects of developing technology, the number of consumers using social media channels has been increasing day by day and this causes consumers to obtain any information they need from social media platforms. Moreover, the consumer expectation has changed in the way that they are looking for more interactive and individual messages from companies in terms of building relationships and reaching their publics. In the light of the these changes, companies produce contents according to the new expectations of consumers through social media channels to build interactive communication in addition to mass media oriented contents. Organizations, regardless of being public or private companies, need to display their corporate identity elements within their social media posts strategically to distinguish themselves from other companies in the competitive environment. Although there are several studies about social media marketing, there is a relative lack in the literature in terms of the analysis of the reflection of corporate values in their Instagram posts by educational institutions. This study analyzes the social media posts of public and private educational institutions in order to examine the differences and similarities in the reflection of their adopted corporate values in their Instagram posts. To this end, the Instagram posts of Yeditepe University and Marmara University that were shared in 2019 will be analyzed through content analysis.