Kurum kı̇mlı̇ğı̇ ve sosyal medya pazarlamacılığı: Sağlıklı ve dı̇yet gıda paket servı̇sı̇ sunan ı̇şletmeler üzerı̇ne bı̇r ı̇nceleme
- Tez No: 837177
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN ATAKAN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İçerik Analizi, Kurum Kimliği, Niteliksel Araştırma Yöntemleri, Sağlıklı Gıda Paket Servisi Sunan İşletmeler, Sosyal Medya Pazarlamacılığı, Healthy Food Package Service Companies, Content Analysis, Corporate Identity, Qualitative Research Methods, Social Media Marketing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İşletmeler pazar paylarını arttırmak, iç ve dış kaynaklarının etkin kullanımını kolaylaştırmak ve pazarlama performansında maksimum fayda sağlamak amacıyla her geçen gün bütünleşik pazarlama iletişimine daha fazla yatırım yapmaya yönelmektedirler. Tüketiciler kuruluşları değerlendirirken kurum kültürünü dikkate almaktadırlar. Bu nedenle rekabetçi üstünlük elde edebilmek güçlü bir kurum kimliği inşası ile mümkün olabilmektedir. Yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformlarında tüketicilerle iletişim kurarken, kurum kimlik bilgileri, bilinçli veya bilinçsiz kendini açığa çıkarmaktadır. E-kurumsal kimlik, sosyal medya kimliği olarak da adlandırılmaktadır. Sosyal medya platformlarında içerik seçimi, katılım düzeyi ve örgütsel etkileşim kurumsal kimlik algısını etkilemektedir. Literatür taramasında genel olarak dijital platformlar aracılığı ile firmaların müşterileri ile karşılıklı etkileşime geçtikleri açıkça ortaya konulmuştur. Firmaların kurum kimliklerini inşa etmek için kendilerini aktardıkları, müşterilerini ürünleri hakkında bilgilendirmeleri, pazarlama ve satış faaliyetlerini gerçekleştirmeleri mümkün olabilmektedir. İlgili literatür doğrultusunda bu araştırma kapsamında gıda sektöründe sağlıklı ve diyet gıda paket servisi hizmeti sunan şirketlerin kurum kimliklerini hangi temaları kullanarak inşa ettikleri ve kurum kimliklerini inşa ederken kullandıkları temalar açısından benzeşen ve ayrışan yönlerinin neler olduğunu belirlemek amaçlanmaktadır. Ayrıca, bu işletmelerin sosyal medya platformları üzerinden müşterileri ile ne şekilde ve ne yoğunlukta iletişime geçtikleri, pazarlama iletişimi ve sosyal medya pazarlamacılığı faaliyetlerini ne şekilde gerçekleştirdiklerinin de anlaşılması hedeflenmiştir. Bu araştırmada niteliksel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda araştırma niteliksel olarak tasarlanmış ve araştırma kapsamında incelenecek firmaların sosyal medya hesaplarından elde edilen veri seti içerik analizi ile incelenmiştir. Gıda sektöründe sağlıklı ve diyet gıda paket servisi hizmeti sunan 5 lider konumdaki şirket belirlenmiş ve bu şirketlerin hem internet siteleri içerikleri hem de sosyal medya platformlarının içerikleri araştırmanın veri setini oluşturmaktadır. Şirketlerin sağlıklı yaşam, adrese teslim ve diyetisyen kontrolü gibi ortak temaları ağırlıklı olarak vurgulanmaktadır ve kimlik inşaları temel olarak sundukları hizmeti, içeriğin profesyonelliği ve ana ürünü ön plana çıkarmaktadır. Bunun dışında gıda mühendisi gözetiminde beslenme, ihtiyaç sahipleri, sektörde ilk olmak, sosyal sorumluluk ve ücretsiz diyetisyen temaları kurumların birbirinden ayrışan yönlerini oluşturmaktadır. Şirketler içerik üretimi bakımından sosyal medya platformlarından en çok Instagram'ı kullanmaktadırlar. Şirketler sosyal medyada paylaşımları ile tüketicilerin bilgilenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarında paylaştıkları içeriklerin altındaki beğeni, yorum ve paylaşımlar, tüketicilerin gerçek zamanlı bilgilere erişerek şirkete olan güvenilirliğini artırmaktadır. Kullanıcıların beğeni ve yorumları tüketicilerin satın alma kararını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Businesses are increasingly seeking to invest in integrated marketing communications to increase market share, facilitate effective use of internal and external resources, and ensure maximum benefit in marketing performance. Consumers consider the culture of the institution when evaluating organizations. Therefore, it is possible to achieve competitive advantage by building a strong identity. While communicating with consumers on commonly used social media platforms, the institution's credentials reveal itself, whether conscious or unconscious. The e-corporate identity is also referred to as a social media identity. Content selection, level of participation and organizational interaction in social media platforms affect the perception of corporate identity. In the literature scan, it was clearly established that companies interact with their customers through digital platforms in general. It is possible that companies can transfer themselves to build their corporate identity, inform their customers about their products, and carry out marketing and sales activities. In line with the relevant literature, the research aims to determine what themes are similar and differentiating in the food industry that companies that offer healthy and diet food package service build their corporate identity using which themes and use to build their identity. It is also aimed at understanding and how these businesses communicate with their customers through social media platforms, and how they conduct marketing communications and social media marketing activities. In this study, content analysis method, one of the qualitative research methods, was used. For the purpose of the study, the research was designed qualitatively and the data set obtained from the social media accounts of the companies to be reviewed within the scope of the research was analyzed by content analysis. The 5 leading companies in the food industry, which offer healthy and diet food package service, have been a data set for researching both the content of websites and the content of social media platforms. The common themes of companies such as healthy living, delivery to the address and dietitian control are mainly emphasized, and identity structures mainly emphasize the service they offer, the professionalism of the content and the main product. In addition, nutrition under the supervision of a food engineer, helping the needy, being the first in the industry, social responsibility and free dietitian themes constitute the divergent aspects of institutions. Companies use Instagram most of their social media platforms in terms of content production. Companies provide information for consumers through their social media sharing. At the same time, the likes, reviews and shares below the content they share in social media accounts increase consumer credibility with the company by accessing real-time information. User's likes and comments affect the consumer's decision to purchase.