Ülkelerin karbondioksit emisyonlarının modellenmesinde parametrik ve parametrik olmayan regresyon yöntemlerinin karşılaştırması
Comparison of parametric and nonparametric regression methods in modeling carbon dioxide emissions of countries
  1. Tez No: 649092
  2. Yazar: MURAT SALMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Karbondioksit, emisyon, Gsyih, Carbon dioxide, emission, Gdp
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Gayri safi milli hasıla(Gsyih) bir ülkenin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biridir. Kişi başına milli gelirin miktarı bir çok etken sayesinde artış gösterebilir. Gsyih'ın yüksek olan ülkeler genel olarak gelişmişlik seviyesi yüksek olan ülkelerdir. Üretime dayalı gelişmişlik seviyesi ülkelerin sanayi ve teknolojik alanda ileri seviyede olmalarına bağlı olarak değişmektedir. Teknolojik gelişme ve sanayi yatırımları ile birlikte Karbondioksit salınımı miktarındaki artış günümüzde dünyanın ekolojik dengesi ve insan sağlığını etkileyen en büyük problemlerden birisi olmuştur. Ülkeler bunu önlemek adına çeşitli protokoller imzalayarak sanayi üretimindeki karbondioksit salınımının azaltılması için önlemler almaya çalışmaktadırlar. Bu çalışmada amaç kişi başına düşen milli gelir artışı ile kişi başında düşen karbondioksit seviyesi arasındaki artışın yönünü belirleyerek aralarındaki ilişkiyi daha net olarak görebilmeyi sağlamaktır. Bu kapsam dahilinde 2014 yılına ait Open bank data verileri kullanılıp bağımlı değişken olarak Karbondioksit emisyonu bağımsız değişken Gsyih seçilmiştir. Öncelikle parametrik regresyon modeli uygulanarak verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığı hata kareleri ortalaması ve elde edilen grafiksel çıktılar ile incelenmiş, bulunan sonuçlar üzerinden parametrik olmayan regresyon yöntemleri uygulanarak daha iyi R kare ve ortalama hata kare sonuçları alınmış ve grafiklerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Gross national product (Gdp) is one of the most important development indicators of a country. The amount of national income per person can increase due to many factors. Countries with high Gdp are generally those with a high level of development. The level of development based on production varies depending on high level of countries in industry and technology. With the technological development and industrial investment, the increase in the amount of carbon dioxide emissions has become one of the biggest problems affecting the world's ecological balance and human health today. Countries try to take measures to reduce carbon dioxide emissions in industrial production by signing various protocols to prevent this. The aim of this study is to determine the direction between the increase in per capita income and the level of carbon dioxide per capita and to see the relationship between them more clearly. Within this scope Open bank data for 2014 was used and the independent variable of Carbon dioxide emission and Gdp was chosen as the dependent variable. First of all, the parametric regression model was applied and whether the data was suitable for normal distribution was examined with the mean of the error squares and the graphical outputs obtained. By applying non-parametric regression methods, better R square and mean error square results were obtained and supported with graphics.