Evde sağlık hizmeti alan hastalarda nutrisyonel durum ve kas kuvvetinin değerlendirilmesi
Nutritional status and evaluation of handgrip strength in patients WHO receive home health care service
- Tez No: 649118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Evde sağlık, malnütrisyon, kas gücü değerlendirilmesi, mini nutrisyonel test
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Günümüzde evde sağlık hizmetlerinin desteğine ihtiyacı olan hasta sayısının giderek artmakta olduğu bilinmektedir. Evde sağlık hizmeti alan hastalar yaşlılık, immobilite, sosyal destek ihtiyacı gibi pekçok sebeplerle malnütrisyona yatkındır. Artmış morbidite ve mortaliteye neden olan malnütrisyonun, erken dönemde saptanması ve tedavisinin planlanması önemlidir. Bu çalışmada evde sağlık hizmetleri tarafından takibi yapılan hastaların nutrisyonel durumlarını Mini Nutrisyonel Değerlendirme testi ile tespit etmeyi ve el kavrama gücü ölçümlerini de yaparak elde edilen sonuçların hastaların klinik durumları ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Mayıs 2019- Temmuz 2019 döneminde evde sağlık hizmeti verilen gönüllü 215 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Evlerinde ziyaret edilen ya da hastaneye konsultasyona getirilen hastalara Mini Nutrisyonel Değerlendirme testi doldurulmuş, testte yer alan kol ve baldır çevresi mezura ile ölçülüp kaydedilmiştir. Hastaların el kas gücü Baseline® Hydraulic El Dinamometresi ile ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 215 hastanın %61,40'ı kadın, %38,60'ı erkek olup yaş ortalaması 76,62± 15,59'dur. Mini Nutrisyonel Değerlendirme testi puanlarına göre hastaların %6,98'i normal besleneme durumunda, %31,16'sı malnütrisyon riski altında, %61,86'sı malnütrisyonda olduğu saptanmıştır. Malnütrisyon gözlenmeyen grupta sağ, sol ve ortalama kas gücü, medyan vücut kitle indeksi, medyan sağ ve sol baldır çevresi, medyan sağ ve sol kol çevresi ölçümlerinin malnütrisyon gözlenen gruba göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Malnütrisyon görülme sıklığı bası ülseri gözlenen grupta daha yüksektir. Sonuç: Yetersiz beslenme durumunda el kavrama gücü, üst kol ve baldır çevresinin azaldığı bası ülserlerininse arttığı tespit edilmiştir. Evde sağlık hizmeti alan hastaların beslenme düzeylerini zamanında tespit edebilmek için MNA testi ile nutrisyonel durumlarının taranması ve el kavrama gücü ölçümlerinin yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is known that the number of patients who need the support of home health services is increasing nowadays. Patients who receive home health care are prone to malnutrition due to many reasons such as old age, immobility, and social support needs. Identification of malnutrition which is caused to high morbidity and mortality in the early period and planning of treatment is important. In this study, we aimed to determine the nutritional status of patients who were followed up by home healthcare services with the Mini Nutritional Assessment test and to investigate the relationship of the results obtained with the hand grip strength measurements to the clinical status of the patients. Materials and Methods : The study was carried out between May 2019- June 2019 time period with 215 volunteer participations that given home health care service at the Health Sciences University Bursa Higher Specialization Training And Research Hospital. The Mini Nutritional Assessment test was applied to the patients who were visited at their homes or holded a consultation at hospital, the arm and calf circumference in the test was measured with tape measure and recorded. Findings: 61,40% of 215 patients is women and 38,60% of 215 patients is man who included the study and average age is 76,62± 15,59. According to Mini Nutritional Assessment test points, 6,98% of the patients are normal nutritional status, 31,16% of the patients are under malnutrition risk, 61,86% of patients is malnutrition. In the group without malnutrition, measurements of right, left and average muscle strength, median body mass index, median right and left calf circumference, median right and left arm circumference were found higher than the group with malnutrition. Frequency of malnutrition is higher in the group with pressure ulcer. Conclusion : In case of malnutrition, hand grip strength, upper arm and calf circumference decreases, and pressure ulcers increases is detected. In order to determine the nutritional levels of patients who receiving home health care services, it may be recommended to scan nutritional status with MNA test and to measure hand grip strength. Key Words : Home health care, nutritional status, handgrip strength, mini nutritional assessment.