Lise öğrencilerinde beden algısının, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam kalitelerine etkisi
The effect of physical perception on nutrition habits andlife quality in HİGh school students
  1. Tez No: 649122
  2. Yazar: AHMET SESSİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ATEŞ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Beslenme Alışkanlığı, Yaşam Kalitesi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, lise öğrencilerinin beden algısının, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam kalitelerine olan etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde bir devlet lisesinde öğrenim gören 225 öğrenci ile yürütülmüştür. Öğrencilere demografik genel özelliklerin, beslenme ve fiziksel aktivitelerin yer aldığı anket Formu, Beden Algısı Ölçeği (BAÖ), Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) uygulanmıştır. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin yaş ortalaması 16,1±0,8 iken öğrencilerin %68,9'u kız, %31,1'i erkektir. Kız öğrencilerin ortalama ana öğün sayısı 2,78 iken erkek öğrencilerin ortalama ana öğün sayısı 3,17'dir ve tüketilen ana öğün sayısında cinsiyetler arası istatiksel olarak anlamlı fark vardır (p:0,000). Çalışmamıza katılan kız öğrencilerden %16,1'i düzenli egzersiz yaparken, erkek öğrencilerin %27,1'i düzenli egzersiz yapmaktadır ve bu fark istatiksel olarak anlamlıdır. Çalışmaya katılan kız öğrencilerin BKİ değerlerinin Z skorları incelendiğinde öğrencilerin %5,2'si çok zayıf, %11,6'sı zayıf, %79,4'ü nomal ve %3,8'i kilolu olarak bulunmuştur. Erkek öğrencilerin %5,7'si zayıf, %90,0'ı normal ve %4,3'ü kiloludur. Erkeklerin beden algısı kız öğrencilere göre istatiksel anlamlı olarak daha yüksektir (p:0,018). Kız öğrencilerin şişmanlığa karşı kendililik algısı ve beden algısı ölçeği sonuçları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki görülmüştür (p:0,023). Çalışmaya katılan tüm öğrencilerin genel sağlık algılaması sonuçları ile beden algısı ölçeği değerleri arasında pozitif ilişki görülmüştür (p:0,049). Lise öğrencilerine sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla eğitimler verilmelidir. Bu şekilde beden algısı ve yaşam kalitesi düzeylerinin artırılması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effects of high school students' perception of body on their eating habits and quality of life. The research was carried out on 225 students studying the 2019-2020 academic year. A survey form including demographic general characteristics, nutrition and physical activities, Body Perception Questionnaire(BPQ), Food Attitude Scale and Quality of Life Scale (SF-36) were applied to students. While the average age of the students within the scope of the research is 16.1 ± 0.8, 68.9% of the students are girls and 31.1% are boys. The average number of main meals of female students is 2.78, while the average number of main meals of malestudents is 3.17, and there is a statistically significant difference in the number of daily main meals consumed between two genders (p: 0,000). While 16.1% of female students participating in our study exercise regularly, 27.1% of male students exercise regularly,and this difference is statistically significant. According to the Z scores of the BMI values of the female students participating in the study were examined, 5.2% of the students were severely thin, 11.6% were thin, 79.4% were nornal and 3.8% were overweight. 5.7% of male students are weak, 90.0% of them are of normal and 4.3% of them are overweight. Men's body perception is statistically higher than female students (p: 0.018). There was a positive relationship between female students' perception of self-obesity and body perception scale results (p: 0.023). A positive correlation was found between the results of general perception of health and body perception scale values of all students who participated in the study (p: 0.049).Educations should be given to high school students in order to make them gain Healthy eating habits. In this way, increasing body perception and quality of life can be achieved.